OVA MALA STVORENJA UBIJAJU KROKODILE, A NIKO NE BI POMISLIO! Nije reč o predatoru!
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Žabe su lak plen za krokodile i verovatno su im sasvim ukusna hrana. Bar se tako čini, ali postoje situacije kada to uopšte nije tačno. Širom Australije ljudi su stvorili potpuno neočekivan problem: iz Južne Amerike su 1930-ih uvezli žabe koje su se ispostavile kao otrovne za brojne zmije i slatkovodne krokodile.

Međutim, naučnici i rendžeri su osmislili pametan način da nateraju krokodile da dvaput razmisle pre nego što zgrabe ovu vrstu žabe. U detoksikovane mrtve žabe ubrizgavaju posebnu hemikaliju i tako ih „treniraju“ da izbegavaju ovu otrovnu vrstu.

Naši mamci su u potpunosti sprečili smrt u područjima gde su tršćanske žabe stizale. Tako smo smanjili smrtnost za 95 posto u područjima gde su žabe bile prisutne nekoliko godina - Georgia Ward-Fear sa Univerziteta Macquarie, ujedno i glavna autorka nove studije, piše Green.

Iako ih neki smatraju zastrašujućim, slatkovodni krokodili igraju veoma važnu ulogu u svojim ekosistemima.

“Gubitak slatkovodnih krokodila zbog tršćanskih žaba značio bi da bi ribe s dna reka pojele sav mamac poput kozice judembaha i ribe lardija, ne ostavljajući ništa za druge vrste - objašnjava koordinator rendžera Paul Bin Busu, a prenosi Euronews.

Koristeći kanue, rendžeri su ostavili više od dve hiljade žaba s uklonjenim otrovima uz obale reka širom četiri velika sistema klanaca u severozapadnoj regiji Kimberley.

Koristeći noćne preglede i kamere za nadzor divljih životinja, tim je otkrio da su područja u kojima su se provodili ovi eksperimenti imala znatno smanjene stope smrtnosti krokodila u poređenju s kontrolnim mestima bez mamaca.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading