Mihail Mišustin
Foto: AP/Dmitry Astakhov (POOL)

Mišustin je podsetio da se ove godine proslavlja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Pekinga i ocenio da su se za taj period "rusko-kineski odnosi podigli na visok nivo sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje".

On je upozorio da Zapad pokušava da suzbije potencijal Rusije i Kine, te je pozvao kinesku stranu da zajednički obezbede zaštitu svojih interesa. 

"Radimo u teškim spoljnopolitičkim uslovima. Zapadne zemlje, krijući se iza izmišljenih izgovora, primenjuju nelegitimne sankcije, ili, jednostavnije rečeno, metode nečasne konkurencije. Oni pokušavaju da održe svoju globalnu dominaciju i obuzdaju ekonomski i tehnološki potencijal Rusije i Kine. Ali, kako kažu naši kineski prijatelji: 'Ko ide putem pravde ima mnogo pomagača'. Stoga je važno da usmerimo napore ka zaštiti naših zajedničkih interesa, izgradnji multipolarnog svetskog poretka i povećanju saradnje na međunarodnim platformama", rekao je ruski premijer.

Mihail Mišustin

Dmitry Astakhov (POOL)

 

 

Mišustin je, takođe, istakao da je Rusija danas lider u isporuci nafte i gasa u Kinu.

"Jačamo partnerstvo u sferi energetike. Rusija zauzima vodeću poziciju u izvozu nafte u Kinu. Uskoro ćemo zauzeti prvo mesto po prirodnom gasu. Isporuka uglja je na dobrom nivou, napreduje i zajednički rad u sferi nuklearne energije. Razgovaramo o uslovima novih velikih inicijativa, aktivno razvijamo i industrijsku saradnju", rekao je Mišustin.

Potvrdio je i da je pre vremena postignut cilj koji su dogovorili lideri dveju zemalja Vladimir Putin i Si Đinping, a koji se odnosi na međusobnu trgovinu. Kako je rekao, obim trgovine je povećan tako da je trgovinski promet prošle godine iznosio više od 20 biliona rubalja (oko 11 milijardi dolara). 

Kako je dodao, radi se i na sve većem korišćenju nacionalnih valuta. Prema njegovim rečima, udeo rublje i juana u rusko-kineskoj trgovini danas iznosi više od 95 odsto. 

Mihail Mišustin

Dmitry Astakhov (POOL)

 

 

Posebna pažnja na sastanku posvećena je i saradnji u sferi prehrambene bezbednosti i poljoprivrede, navodi se u zvaničnoj poruci Vlade Rusije na Telegramu. Kako dodaju RIA Novosti, Mišustin je otkrio da Moskva namerava da poveća isporuku poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište. 

Osim toga, kako prenose mediji, ruski premijer je pozvao kinesku stranu da zajednički iskoriste potencijal Severnog morskog puta, morskog koridora na krajnjem severu, koji će obezbediti znatno brži prevoz robe.

Premijer kineskog Državnog saveta takođe je potvrdio da se rusko-kineski odnosi razvijaju stabilno, uz ocenu da je saradnja Rusije i Kine izdržala međunarodne turbulencije i da su postignuti zapaženi rezultati.

Mihail Mišustin

Dmitry Astakhov (POOL)

 

 

"Može se reći da je naše prijateljstvo stabilno, jako, i nepokolebivo. Ono je naša zajednička vredna imovina", rekao je Li Ćijang.

"Kineska strana je spremna da zajedno sa ruskim partnerima ide napred još jače, vođena strategijom naših lidera u duhu međusobnog poštovanja, međusobnog poverenja, viševekovnog prijateljstva, obostrane koristi, da našu raznostranu saradnju podigne na još viši nivo u korist naših naroda, i u cilju obezbeđivanja jednakosti i pravde širom sveta", poručio je kineski premijer.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading