RUSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OTKRIVA: Kakvu ulogu je NATO odigrao u napadu na Kursku oblast!
Foto: Alo ilustracija

Operacija ukrajinske vojske u Kurskoj pripremljena je uz učešće britanskih, poljskih i američkih obaveštajnih službi, prenosi list „Izvestija“, pozivajući se na saopštenje iz pres-službe Spoljne obaveštajne službe Rusije.

„Prema dostupnim podacima, operacija Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti pripremana je uz učešće obaveštajnih službi Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Poljske. Jedinice koje su učestvovale prošle su borbenu obuku u centrima za obuku u Velikoj Britaniji i Nemačkoj”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako je saopštila ruska spoljna obaveštajna služba, vojni savetnici iz zemalja NATO-a pomažu u kontroli ukrajinskih trupa koje su upale na rusku teritoriju.

„Vojni savetnici država NATO-a pružaju pomoć u upravljanju jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje su izvršile invaziju na rusku teritoriju, kao i u ukrajinskom korišćenju naoružanja i vojne tehnike dobijene od Zapada“, saopštila je obaveštajna služba.

Zemlje Alijanse takođe predaju podatke ukrajinskim trupama vojne satelitske obaveštajne službe o raspoređivanju ruskih snaga u zoni operacije, dodaje se u saopštenju.

Forsirani napad ukrajinskih Oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U oblasti je na snazi vanredna situacija i više puta je proglašavana opasnost od raketa.

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, više od 122 hiljade ljudi raseljeno je iz devet pograničnih regiona. Centri za privremeni smeštaj za stanovnike Kurske oblasti koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove otvoreni su u 24 regiona.

(Sputnik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading