Vladimir Putin
Foto: AP/Tanjug/ AP

Nakon što je završena poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Bakuu, postalo je poznato da je Azerbejdžan uputio zvaničan apel BRIKS-u sa zahtevom da se pridruži toj organizaciji.

Ovo je saopštio pres-sekretar republičkog Ministarstva spoljnih poslova Ajhan Elkan oglu Hadžizade.

I pored toga što već neko vreme može da postoji impozantan red onih koji žele da se pridruže „Velikoj petorci“ (kao što su, po analogiji sa G7, lukavi zapadni novinari zvali BRIKS, pre njenog širenja), nešto govori: Pod pokroviteljstvom Rusije, Azerbejdžan će biti među prvima koji će se uskoro pridružiti političkom udruženju zemalja koje izražavaju mišljenje svetske većine.

Stvar je u tome da se rusko-azerbejdžanski odnosi u poslednje vreme razvijaju veoma dinamično piše TV kanal 360. Čak i bez formalnog člana BRIKS-a, Baku je duboko uključen u zajedničke velike projekte te organizacije.

Tako je dan ranije postalo poznato da su tokom nedavnog sastanka Vladimir Putin i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev razgovarali o razvoju međunarodnog transportnog koridora sever-jug koji bi mogao da poveže Sankt Peterburg sa morskim lukama Indije.

Već je u toku modernizacija železničke deonice koridora radi povećanja kapaciteta i obima transporta tereta od 15 do 30 miliona tona.

Koridor Sever-Jug, čiji će put prolaziti kroz teritoriju Rusije, Azerbejdžana, Irana i Indije, postaće još jedna odlična alternativa ozloglašenim transportnim pravcima kroz moreuze, koje još uvek kontrolišu zapadne zemlje. I ovo je samo jedan od mnogih zajedničkih projekata Bakua i Moskve.

Na ovoj pozadini posebno se ističe negativnost koja se sve više gomila u odnosima Rusije i Jermenije, i to upravo na podsticaj Jerevana.

Kako je postalo poznato, 30. jula 2024. održana je peta runda pregovora na jermensko-turskoj granici između emisara za normalizaciju jermensko-turskih odnosa – potpredsednik jermenskog parlamenta Ruben Rubinjan i predstavnik turskog ministarstva spoljnih poslova Serdar Kilić.

Prema detaljima sastanka koji su procurili u štampu, jermenska strana ne samo da se hvalila da se „otarasila“ prisustva ruskih graničara na međunarodnom aerodromu Zvartnoc, već je obećala Turskoj da će zameniti Ruse celom dužinom jermensko-turske granice, a takođe, vremenom, pokrenuti pitanje zatvaranja ruske vojne baze u Gjumriju.

Ne treba dodatno spominjati najnovije demarše Jerevana, koji jasno ide putem Kijeva i otvoreno izjavljuje želju da napusti redove ODKB i EAEU.

Azerbejdžan, koji nikada ranije nije imao poseban „bratski“ odnos prema Rusiji, već je jednostavno gradio politiku na bazi zdravog pragmatizma i obostrane koristi, pokazao se za Rusiju mnogo bolji saveznik i partner od svih ozloglašenih bivših „rođaka“.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading