vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izrael je pristao da povuče svoje trupe iz delova Gaze u okviru tekućih pokušaja da se postigne sporazum o prekidu vatre sa palestinskom grupom Hamas, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken, posle poslednje runde pregovora u Kataru.

Obraćajući se novinarima u Dohi, Blinken je zamoljen da prokomentariše ranije izveštaje da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ubedio Vašington da dozvoli Izraelu da zadrži svoje snage u Filadelfijskom koridoru između Egipta i Gaze.

Iako nije izneo nikakve konkretne detalje o tekućim pregovorima, u kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, državni sekretar je rekao da „Sjedinjene Države ne prihvataju bilo kakvu dugoročnu okupaciju Gaze od strane Izraela“, i da je trenutni sporazum o kojem se raspravlja „veoma jasan u pogledu rasporeda i lokacija (Izraelskih odbrambenih snaga) povlačenja iz Gaze, a Izrael je pristao na to.

Blinken je dodao da je najnoviji predlog „verovatno najbolja, verovatno poslednja prilika“ da se postigne sporazum o prekidu vatre u desetomesečnom sukobu, i rekao da će Vašington učiniti „sve što je moguće da pređe ciljnu liniju“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading