bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je odlična vest, a s obzirom na to da je ustanovljeno da tzv. lekanemab usporava kognitivni pad za čak 27 procenata kod pacijenata. Očekuje se da će u četvrtak Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) dati odobrenje za lečenje rane Alchajmerove bolesti, piše britanski Telegraf.

Tako će ovaj lek prvi put moći da se propisuje privatno na ostrvu. Lek, koji se daje svake dve nedelje intravenskim kapanjem, je prvi tretman koji modifikuje bolest i usporava kognitivni pad i smanjuje plakove povezane sa bolešću.

Klinička ispitivanja su pokazala da značajno usporava gubitak pamćenja i funkcionalnog mišljenja pacijenata.

Međutim, mora se reći da je Evropska agencija za lekove bila daleko skeptičnija prema lekanemabu. U stvari, prošlog meseca su odbili da izdaju dozvolu za lek, tvrdeći da su potencijalni neželjeni efekti, uključujući potencijalno krvarenje u mozgu, veći od efekta leka na usporavanje napredovanja Alchajmerove bolesti.

Očekuje se da će britanska regulatorna agencija u svakom slučaju uspostaviti određena pravila za smanjenje rizika od štetnih neželjenih efekata.

Velika ispitivanja su pokazala da lekanemab, koji proizvodi japanska farmaceutska kompanija Eisai, usporava rane faze Alchajmerove bolesti. Ovo su prvi pomaci u lečenju u skoro tri decenije, a oni sugerišu, piše britanski The Telegraph, da lekanemab ne samo da maskira simptome Alchajmerove bolesti već i usporava napredovanje bolesti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading