Napad barakude
Foto: Printscreen/Printscreen

Mladić je skočio u more i počeo da pliva. Tada je, sasvim neočekivano, na njega poletela riba. Nije ga ujela, ali je nejasno zašto ga je uopšte napala. Na sreću, nije mu ništa uradila, tako da je ovaj susret bio prilično bezopasan - momak je samo dobio modricu i prilično neobičnu priču. Na kraju krajeva, malo ljudi se može "pohvaliti" da ih je napala ova riba.

 

 

Barakude su savršeni predatori. Iz roda je Sphiraena, koji najčešće žive u tropskim i suptropskim okeanima širom sveta. Ona je uglavnom individualna grabljivica koju ćemo retko videti u jatu. Ima izuzetno dobar vid i munjevito brze pokrete. Odmah po startovanju može dostići brzinu od preko pedeset kilometara na sat. Kao agresivni predator, "ne drži je mesto", već stalno migrira i traži plen.

Barakude su po izgledu nalik zmiji, sa istaknutim zubima oštrih ivica, nalik očnjacima. Zubi su smešteni u dva reda i kada grizu melju žrtvu i ostavljaju velike rane. Imaju velike šiljate glave koje izgledaju preteće. Njihov izgled je funkcionalan, a ne psihološki. Nema potrebe da zastrašuje protivnika, jer su napadi munjeviti.

Hrane se sitnom i srednjom ribom poput skuše, haringe... Napadaju lignje, ali i rakove. Ponekad čak i pripadnike svoje vrste. Većina ovih predatora je veličine pola do jednog metra, ali neki mogu narasti i više od tri metra. Zabeleženi su i slučajevi napada na ljude, poput ovog mladića, ali su to izuzeci. Smatra se da se javljaju u uslovima smanjene vidljivosti, gde riba instinktivno reaguje na kretanje i ne vidi veličinu plena.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading