Luna park u Pefkohoriju
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/ Exi Fotis

Vlasnik luna-parka u Pefkohoriju, gde je nedavno poginuo mladić (19), i prošle godine radio je bez dozvole.

Luna-park se našao pod lupom nakon što je u ponedeljak pukla stolica na jednoj od vrteški, u trenutku dok su dvojica braće sedela na njoj. Jedan od mladića je odleteo sa vrteške, pao na beton i ostao na mestu mrtav.

Nakon toga se krenulo u opsežnu istragu i ustanovljeno je da luna-park nije imao neophodne dozvole. Ispostaviće se da je i prošle godine mesecima radio bez neophodnih papira.

Kako navode grčki mediji, opština Kasandra je izdala dozvolu 22. avgusta 2023, tačnije na kraju leta, iako je vlasnik 1. juna 2023. godine podneo dokumentaciju za izdavanje dozvole. Prema tvrdnjama vlasnika, koji je nakon pogibije mladića bio uhapšen pa pušten, i ove godine je isti slučaj.

Vlasnik, naime, tvrdi da je i ove godine na vreme podneo zahtev za izdavanje dozvole, ali da opština još nije obradila predmet. Sve i da ima istine u ovome, činjenica je da luna-park nije smeo da radi dok opština ne izda neophodne dozvole.

U dokumentima koje je vlasnik predao 2023. godine, bilo je stručno mišljenje mašinskog inženjera koji je potvrdio da su sprave - među kojima je i fatalni "Crazy Dance" - bezbedne. Revizorski izveštaj od 4. avgusta 2023. navodno je potpisao "Target Hellas".

I dok je u Pefkohoriju radio bez dozvole, u Kozaniju navodno vlasniku nisu želeli da izdaju dozvolu jer nije imao neophodne sertifikate za sprave. Kako pišu mediji, vlasnik je želeo da njegov luna-park bude deo vašara u Kozaniju, ali je odbijen jer je ustanovljeno da nema neophodne sertifikate stručnjaka koji dokazuju da su mu vrteške i ostale sprave ispravni.

Prema navodima, članovi komisije opštine Kozani su krajem jula 2024. godine gledali zahteve za učešće na vašaru "Niameros", koji je planiran za kraj septembra ove godine. Među njima je bio i zahtev vlasnika luna-parka u kojem se dogodila tragedija u Pefkohoriju.

Kako navode dobro obavešteni izvori, zahtev mu je odbijen jer "nisu dostavljeni sertifikati o podobnosti ni za jednu spravu koju je tražio da instalira". Ukratko, vlasnik kobnog luna-parka nije imao relevantna dokumenta da bi mogao da vodi zabavni park. Mediji napominju i da je vlasnik još jednog luna-parka odbijen iz istih razloga, zbog čega je opština Kozani pristupila ponovnom raspisivanju tendera.

Prema navodima, vlasnik luna-parka iz Pefkohorija se 19. avgusta se ponovo prijavio, ali je ovog puta navodno imao sve neophodne papire, koje je lično doneo.

- Međutim, tokom provere smo primetili da sertifikati o podobnosti koje je doneo za neke sprave ne postoje ili su istekli. Tačnije, naveo je da hoće da instalira sedam igara. Za četiri su sertifikati istekli pre više meseci, dok za druge sertifikati uopšte nisu postojali - naveli su iz opštine Kozani.

Naravno, odbili su mu zahtev za učešće, nakon čega se vlasnik luna-parka vratio u Pefkohori i isto veče je stradao mladić na vrteški.

Znali da radi bez dozvole

Prema rečima advokata porodice nastradalog mladića, vlasti su vrlo dobro znale da luna-park radi bez dozvole.

- Opštinski čelnici su znali da su sprave problematične. Većina sedišta na spravama je bila polomljena. Pomerali su ljude na druge stolice kako bi započinjali vožnje. Ovo je očigledna prevara - rekao je advokat, i dodao da će porodica sigurno tražiti odgovornost i od opštinskih čelnika.

U međuvremenu se saznalo i da je pre više od mesec dana prijavljeno vlastima da luna-park posluje bez dozvole. Vlasti su 12. jula obavešteni o slučaju, i navodno je izdat nalog za pisanje prekršajne prijave, koja se kažnjava novčano. Međutim, kazna nije izdata ni do dana tragedije, tačnije 19. avgusta, kada je mladić poginuo na vrtešci. Tek tada su vlasti došle i na luna-park stavile katanac.

Operater na vrtešci ima "bogat" dosije

Grčki mediji prenose i da se tokom istrage saznalo da je operater na vrtešci, koji je pobegao sa lica mesta kada je video da je mladić odleteo sa sprave, stari znanac policije.

On ima bogat dosije, a teretio se za porodično naslilje i krađu vozila. Više puta je hapšen i osuđivan ukupno šest puta. Nakon tragedije u luna-parku, mladić je nestao, ali se sutradan navodno sam prijavio policiji. Nakon saslušanja je, kao i vlasnik luna-parka, pušten na slobodu bez ikakvih mera zabrane.

Istovremeno, mediji navode da vlasnik kobnog luna-parka ima još jedan park koji je trenutno otvoren i radi, ali zasada nije poznato da li za njega postoje neophodne dozvole.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading