stan
Foto: Printscreen/Printscreen


Nakon što je bio podvrgnut javnoj raspravi u februaru ove godine, Zakon o Upravljanju i Održavanju Zgrada konačno je prihvaćen od strane Vlade u četvrtak, iako u značajno izmenjenoj verziji u poređenju sa početnom.

Jedna od glavnih promena u novoj verziji zakona je zahtev za sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama koji žele da pretvore svoju imovinu u turističke apartmane ili je iznajme stranim radnicima da dobiju saglasnost za najmanje 80% ukupne površine zgrade, kao i obavezno odobrenje najbližih komšija. Ova mera ima za cilj da suzbije hiperinflaciju turističkog smeštaja i poveća udeo stambenih objekata namenjenih za dugoročno iznajmljivanje.

Ministar turizma, Tonči Glavina, istakao je da su ove izmene bile neophodne da bi se upravljalo turizmom van obuhvata "turističkih zakona" i uskladile sa opštom politikom održivosti. Fokus je na poboljšanju kvaliteta života lokalnih stanovnika, što je potvrdila i predsednica Hrvatskog udruženja porodičnog smeštaja, Barbara Marković.

Marković je istakla potrebu za većom regulacijom i izrazila uverenje da će nove zakonske odredbe doprineti poboljšanju kvaliteta turizma. Takođe je upozorila na potencijalni kratkoročni efekat naglog porasta zahteva za registraciju soba i apartmana pre stupanja zakona na snagu.

Novi zakon značajno povećava obaveze upravljača zgrada i uvodi značajne kazne za nepoštovanje. Napomenuto je da će vlasnici nekretnina koji koriste svoje prostore za turistički smeštaj ili iznajmljivanje stranim radnicima platiti dvostruke uplate rezervacionog fonda zbog značajnih promena koje donose zgradama.

Zakon takođe uvodi mogućnost sufinansiranja izgradnje liftova u zgradama koje ih nemaju, pri čemu država godišnje izdvaja pet miliona evra za tu svrhu. Takođe, predviđa sufinansiranje renoviranja fasada. Nadalje, uspostavlja formiranje zajednica suvlasnika koje će imati pravnu ličnost i biće obavezne da budu registrovane u Registru zajednica suvlasnika.

Novi zakon takođe revidira uslove za sprovođenje održavanja i popravki u zgradama. Specifikuje se procenat saglasnosti potreban za različite vrste održavanja, kao što su 80% za investiciono održavanje, 50% za redovno održavanje, i 33% za neophodne popravke. Zakon takođe pruža detaljno pojašnjenje o tome šta čini zajedničke delove zgrade, sa ciljem da se reše prethodni sporovi o ovom pitanju.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading