jahta milijardera
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Identifikovano je telo milionera Majka Linča, dok se za njegovom ćerkom Hanom (18) i dalje traga.

Rani fokus zvanične istrage je na pitanju da li je posada jahte zatvorila otvore za pristup brodu pre nego što je oluja počela, a pijavica ubrzo potopila jahtu. Na brodu je bio kontroverzni tajkun Majk Linč, poznat kao "britanski Bil Gejts", kao i njegova ćerka.

Prema aplikaciji za praćenje plovila "Vesselfinder", brod je napustio sicilijansku luku 14. avgusta i poslednji put je bio na radaru istočno od Palerma u nedelju uveče, sa statusom navigacije „na sidru“.

Veruje se da je brod pogodio tornado iznad vode, inače poznat kao vodeni izliv, zbog čega se je "Bajezijan" potonuo. Postoje odvojeni izveštaji da je jarbol broda pukao tokom oluje, kao i da je voda ušla kroz otvore i vrata na palubi.

PIJAVICE ČESTE U ITALIJI

Svedoci su opisali da su tokom oluje videli kako se vodeni izliv formirao pre potonuća jahte. Vodeni izliv je praktično tornado, samo ne na kopnu, već u vodi.

Prema Međunarodnom centru za istraživanje vodenih izliva, samo 19. avgusta bilo je 18 potvrđenih izliva na obali Italije. Na severnoj hemisferi, vodeni izlivi su najčešći u kasno leto i tokom jeseni, kada su temperature mora najviše, što podstiče olujne oblake. Međutim, sa porastom temperature mora zbog klimatskih promena postoji zabrinutost da bi ove pojave mogle postati sve češće.

U protekloj nedelji, Mediteran je registrovao najvišu temperaturu površine mora koja je zabeležena.

DA LI JE PUKAO JARBOL?

"Bajezijan" je izgradio italijanski brodograditelj Perini 2008. godine, a poslednji put je remontovan 2020. godine. Prema Perinijevom sajtu, "Bajezijan" ima jarbol od 75 metara za koji se tvrdi da je najviši aluminijumski jarbol na svetu.

Karsten Borner, kapetan druge jahte koja je bila usidrena u blizini u vreme oluje, rekao je da se dogodio "veoma jak nalet oluje" i da je morao da se bori da zadrži svoje plovilo stabilno.

Video je kako se jarbol "Bajezijana" savija, a zatim puca, navodi italijanski dnevni list "Korijere dela sera".

Majk Linč

printskrin/Jutjub

 

 

Metju Šank, predsednik Saveta za pomorsku potragu i spasavanje, objasnio je da je teško oceniti da li je jarbol pukao.

"Ovo je samo nagađanje, ali dokazi koje dobijamo od ronilaca su da je brod u osnovi netaknut, navodno leži na boku. Da je jarbol slomljen, to bi bila značajna stvar koja bi bila prijavljena", rekao je on za BBC.

Jedan stručnjak za jedrenje kaže da je moguće da ranije pomenuti otvori možda nisu zatvoreni tokom noći, kao i da je to moglo da izazove brzo potonuće jahte "Bajezijan". Kamere dva različita sistema video-nadzora su snimile potonuće superjahte u ponedeljak 19. avgusta oko 4 sata ujutru.

Sem Džeferson, urednik časopisa "Sailing Today", veruje da su ljudi na jahti želeli da vazduh struji dok spavaju.

"Rekao bih da je brod jako udario vetar, da ga je prikovao na bok. Zamišljam da su sva vrata bila otvorena jer je bilo vruće, pa je bilo dovoljno otvora da se vrlo brzo napuni vodom i tako potone. Razlog zbog kojeg se tako snažno zaglavio je taj što je jarbol ogroman. To je snažno gurnulo plovilo na bok. Sve su ovo nagađanja, ali to je jedino logično objašnjenje", rekao je Džeferson.

Alo.rs/Blic/BBc/Dejli Mejl

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading