biometrija
Foto: Printscreen/YouTube/ Travel & Jobs

Sada je sigurno da će primena sistema početi jer u novembru definitivno kreće novi sistem za registraciju putnika koji ulaze na teritoriju EU (EES), koji je korak pre uvođenja ETIAS-a.

Kako je objašnjeno na stranici Evropske komisije, najvažnija promena koju će građanima od novembra doneti EES prilikom putovanja u EU jeste da im više neće biti pečatirani pasoši, već će na samom graničnom prelazu biti uzimani biometrijski podaci poput otiska prsta i fotografija lica.

U praksi, to znači da više neće biti moguće da putnik koji ulazi u EU bez vize prekorači dozvoljeno vreme boravka.

Do sada se prekoračenje moglo prietiti samo ako službenik EU na graničnom prelazu brojanjem dana u pasošu ustanovi da je došlo do prekoračenja boravka.

Sada će to biti proveravano automatski i neće biti moguće da se osoba "sakrije" iza pečata i birokratskih procedura.

"Službenici pasoške kontrole će skenirati vaše otiske prstiju i fotografisati vaše lice. Ove informacije će biti uskladištene u digitalnom obliku. Vaš pasoš, bez obzira na to da li je biometrijski ili nebiometrijski, neće trebati pečatirati. Ovaj proces može biti brži ako unapred registrujete neke svoje podatke. To možete učiniti ili koristeći samouslužni sistem ako je dostupan na vašem graničnom prelazu ili mobilnu aplikaciju ako je dostupna u zemlji iz koje ulazite. U bilo kojem od gore navedenih slučajeva na granici će vas dočekati službenik pasoške kontrole", kažu u Evropskoj komisiji.

Dodaju da će se u slučaju narednog dolaska na pasošku kontrolu verovatno sprovoditi skraćena procedura.

"Prilikom narednog dolaska vaši otisci prstiju ili fotografija vašeg lica su već zabeženi u EES-u. Službenici pasoške kontrole će samo proveriti vaše otiske prstiju i fotografiju, što će trajati kraće. U retkim slučajevima možda će biti potrebno ponovo prikupiti i zabilježiti vaše podatke. Ako imate biometrijski pasoš moći ćete brže da uđete koristeći samouslužni sistem, ako je dostupan na tom graničnom prelazu. Ako nema nikakvih prepreka za dalje putovanje, obično nećete morati da idete do službenika za kontrolu pasoša", objašnjavaju oni.

To, praktično, znači da će nakon narednog dolaska na granicu biti moguće da uđete, a da vas ne prekontroliše granični službenik.

Što se tiče ETIAS-a, on će samo u manjoj meri "zakomplikovati" pripremu putovanja.

Za razliku od sadašnje procedure, kada ne treba nikome da najavljujete putovanje u EU već se samo pojavite na granici, prema ETIAS-u moraćete jednom u tri godine, ili ranije ako vam ističe važenje pasoša, pre putovanja popuniti online formular s vašim osnovnim podacima i platiti taksu od sedam evra.

U 99 odsto slučajeva u roku od nekoliko minuta nakon podnošenja online formulara stići će vam potvrda da je sve u redu i da možete putovati u EU.

U manjem broju slučajeva biće potrebno do mesec dana za dodatne provere.

Iako će od polovine naredne godine svi putnici morati imati popunjen ETIAS, granični službenici neće odbijati ulazak, već će upozoriti građane da je trebalo da popune formular.

Narednih šest meseci svi putnici bez ETIAS-a će biti vraćeni s granice, osim ako im je to prvi ulazak u EU nakon uvođenja ETIAS-a.

U tom slučaju granični službenici će im omogućiti da uđu u EU, uz opomenu.

Nakon isteka godinu dana od uvođenja ETIAS-a svi putnici kojima ne treba viza za ulazak u EU moraće imati uredno popunjen formular.

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading