MILATOVIĆEV I DPS-REJTING RAPIDNO OPADA: Novi politički trendovi u Podgorici
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Naime Demokratska partija socijalista doživela je pad podrške pre svega usled slabe komunikacije sa biračima. Padu podrške doprinelo je što ta stranka još uvek nema ni nosioca liste ni programa. Ništa manje zanemarljiv nije ni terenski rad nove partije Stranka evropskog progresa koju predvodi Duško Marković gde jedan broj tradicionalnih birača DPS-a usled nezadovoljstva menja stranu. Po anketi, vidljiv je rascep između novih i starih DPS funkcionera u Podgorici a to se najbolje reflektuje kroz pojedinačne ocene političar a što ćemo objaviti na kraju teksta.

Što se Pokreta Evropa sad tiče – oni su jedini koji nude progra Evropu sad 2 puno agresivnije nego ranije i zbog toga imaju blagi rast i relativno stabilnu podršku. Veliku pomoć, navodi agencije, imaju od konkurencije jer niko ne daje ništa konkretno – samo kritikuje PES. I pored velikih grešaka, oni u nedostatku dobre konkurencije imaju sada već izglednu priliku da budu najjača lista. Potencijalni nosilac liste prof. dr. Saša Mujović je novo lice na političkoj sceni što se tradicionalno visoko kotira.

Koalicija Za budućnost Podgorice (NSD, DNP, SNP, PCG, SCG, UCG) iz svih anketa se jasno vidi da glasači ove koalicije podržavaju „ukrupnjavanje“. Iako bez nekog novog gradskog programa, odličan terenski rad i mobilizacija glasača ovoj koaliciji daje sada već izvesnih 20% a to znači da će biti veoma važan faktor formiranja vlasti. Ova koalicija ima najstabilnije biračko telo.

Demokratska Crna Gora, kao i na predhodnim izbornim ciklusima, ima stabilne birače. Iako ima puno „bočnih“ udara oni su zadržali unutrašnje jedinstvo. Ovo je definitivno najstabilniji uzorak i neće biti značajnih promena.

Građanski pokret URA+Pokret za Podgoricu+PZP – od silne početne energije ili sinergije i očekivanih 15% ova koalicija će se boriti za svoj maksimum 7-8%.

Razloga je više. Simpatizeri Pokreta za Podgoricu očekivali su više i za sebe i za Pokret. Veliko je razočaranje izborom koalicionog partnera i nosioca liste. Dobar deo njih ne može da zaboravi pokretu URA „izdaju“ tj. rušenje 42 Vlade u kojoj je bio i sam Milatović. Najveći broj njih očekivao je konkretan program i nova lica. Zanimljivo je da veliki broj ispitanika PZP doživljava kao „trojanskog konja“! Nosioca liste ocenjuju „mnogo je mačku goveđa glava“.

Stranka evropskog progresa – sa velikom verovatnoćom se može reći da će ova lista biti najveće iznenađenje izbora iako je njihov lider jako loše ocenjen, navode iz agencije. Odličan terenski rad sa jasnim targetima daje rezultate. Veoma su aktivni kod dela pasivnih DPS birača. Uz bivši DF trenutno imaju najbolji terenski rad.

Preokret – komentar za ovu listu bi bio marljiv rad i konstantnost su se isplatili. Nema dileme da će PREOKRET konačno imati odbornike u parlamentu.

Evropski savez -„dela a ne prazne priče“ je najveći broj komentara na ovu listu. Posle potvrđivanja programa Evropa sad 2 Evropski savez značajno pada u Podgorici. Zamerke su nema jasnog programa, nosilac liste ima jako nizak rejting….Sve što je rečeno za SEP u obrnutom smislu važi za Evropski savez. Sve vodi da će biti negativno iznenađenje izbora. Ali čuda su moguća….

Pokret Naprijed i Podgorička lista – iako su gromoglasno najavljeni i bez realnog osnova medijski snažno podržani, birači će reći svoje… Ove dve liste samo će „pokvariti“ učinak ostalih, bez ikakve čak ni teorijske prilike da pređu cenzus. Posebno jer komentari ispitanika za nosioce lista i članove pokreta nisu za javnu objavu.

Ostali – CEP i ostale najavljene liste nemaju potencijal da dobiju ni približno glasača koliko je potrebno potpisa za kandidaturu. Ali zbog najavljenog broja lista oni će imati bitnu ulogu za pobedničku listu,a izvesno je da će to biti ili DPS ili PES tako što će im pridodati određen broj mandata.

Rekapitulacija:

Politički subjekti koji vrše vlast na gradskom i državnom nivou evidentno imaju početnu prednost koju koriste.Opozicija zasnovana za anti PES platformi nema priliku da nešto ozbiljnije promeni.

Ukoliko se nastavi ovaj trend biće to ubedljivija pobeda nego 2022 godine sa tendecijom da određeni pokreti i lideri odu u političku penziju. Osim ES2 ne postoji u ponudi nijedan program ili predlog koji bi građane Podgorice motivisao da izađu na izbore ili promeni anti DPS stav koji je i dalje dominantan. Mišljenje najvećeg broja ispitanika da im program ES2 donosi na mesečnom nivou dodatnih 150-350 evra u kućni budžet. Za sada to je presudno….Ono što je još karakteristično za istraživanja u avgustu i septembru je rapidan pad prosečne ocene Jakova Milatovića…preko 50% ispitanika kažu da je on „novi Koštunica“ i da je izneverio očekivanja….

U nastavku možete pogledati kako bi se partije kotirale na izborima, po najnovijoj anketi.

rejting lista

Printscreen

 

A ko su najpopularniji političari među Podgoričanima…

rejting lista

Printscreen

 

Bonus video:

 

 

Alo/Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading