nebojša medojević
Foto: Printscreen/YouTube/ B92 TV

„Promena vlasti je čak pogodovala nastavku šverca, jer karteli više nisu bili pod kontrolom samo jedne partije, već su dobili mogućnost da prave koruptivne dilove sa više slabijih i manje iskusnih političkih struktura.

Izostanak antikorupcijskih reformi i čišćenja državnih struktura za borbu protiv mafije, samo je dodatno smanjio njihove kapacitete. Zadržavanje plaćenika DPS mafije u policiji, ANB, tužilastvu i sudovima, urušilo je ionako slabašno međusobno poverenje u samim službama, a i poverenje između službi, tužilaštva i sudova, sto je dovelo do lakše zaštite interesa vođa kartela“, navodi Medojević.

Po njegovom mišljenju izostanak saradnje između Vlade, Parlamenta, tužilaštva i sudova doveo je do tihe opstrukcije istraga i do namernih propusta u procesima, pa se polako puštaju na slobodu uhapšeni za teška krivična dela.

„Očigledno je da je između stare i nove vlasti postignut Pakt o nenapadanju i da se istrage protiv vođa narko i duvanske mafije vode isključivo po liniji međunarodne saradnje, tj. prema instrukcijama SAD, EU i Velike Britanije. Prećutni dogovor stare i nove vlasti je da se odlaganjem reformi iskoriste zakonske i procesne mogućnosti da se istrage, optužnice i suđenja opstruiraju“, smatra lider PZP-a.

Spajićevim dolaskom na mesto premijera državni prioritet postao korupcija

On je mišljenja da su dovođenjem Milojka Spajića na čelo Vlade, najvažniji državni prioriteti postali korupcija i ugrađivanje u poslove koje plaća država. Antikorupcijske i antimafijaške reforme su stavljene ad acta. Niko od ključnih državnika ih i ne pominje. Za Vladu i Skupštinu to nije prioritet.

„Selektivna hapšenja, reketiranje DPS tajkuna, nepostupanja po krivičnim prijavama protiv Spajića, polovične istrage o švercu cigareta koje vode do vrhova sve tri postđukanovićeve Vlade, ignorisanje pošiljki kokaina u kontejnerima VOLIJA, krah optužnice sa šverc 1700 kg kokaina u kontejnerima firme Krstovića, tapkanje u mestu istrage o prvom milionu Đukanovića, tzv. ničije kuće, Limenke, privatizacije Telekoma, pranja novca preko kriptovaluta, jasno ukazuju na nedostatak političke volje za neophodne radikalne reforme i suočavanje sa najtežim problemom– kriminalizacijom države i društva i sistemskom korupcijom“– kaže Medojević i dodaje da se  u Parlamentu formirala skoro dvotrećinska većina za formiranje Vlade za pljačku onoga što je preostalo od Đukanovića, a opozicija je nemoćna, jer i sama predstavlja simbol višedecenijske pljačke, kriminala i korupcije.

Medojeviću je i opskurno slušati kako partija „koja je političko krilo narko i duvanskog kartela nekog kritikuje za kriminal i korupciju“ ili kada mediji čiji su vlasnici visokopozicionirani članovi narko i duvanskih kartela krikuju Spajića za korupciju. “Svi su isti”, opasna poruka se širi Crnom Gorom, smatra on.

„Svi kradu, pa što ne bih i ja. Ionako su najveći DPS lopovi na slobodi, a i ovi sto su uhapšeni, za maksimalno tri godine izlaze na slobodu, jer nema ko da im sudi, ili im sude kolege iz narko i duvanskih kartela. Crna Gora narko-država, raj za kriminal, korupciju i pranje para, sklonište za belosvetske lopove, prevarante i kriminalce koju je takvom napravio Đukanović, nastavlja crnu tradiciju i posle njega– narkodemokratija“, zaključuje Nebojša Medojević.

Bonus video: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading