Evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naime, kako prenose tamošnji mediji, na tom zemljištu navodno živi 39 ovih glodara, što kada se podeli — iznosi 64.102 evra za premeštanje svakog hrčka — što je skuplje za taj kraj nego kupovina pojedinih kuća.

- 2 i po miliona — odakle im ova suma? Trebalo bi da ih stave u kutiju i negde istovare - komentarisao je jedan meštanin medijima.

"Neverovatna suma novca za ovo područje, ali..."

- U slučaju Erfurta, to je naravno neverovatna količina novca - rekao je Stefan Petzold, savetnik za korišćenje zemljišta i urbani razvoj u nemačkom ekološkom udruženju NABU, prenosi "Dojče Vele".

Ali on je istakao da nije lak zadatak pronaći odgovarajući dom za ovu životinju, jednog od najugroženijih sisara u Nemačkoj. Hrčci žive skoro isključivo na plodnom poljoprivrednom zemljištu, gde lako mogu da se ukopaju u meko, orano tlo i pronađu pouzdan izvor hrane.

Savremene poljoprivredne tehnike i pesticidi uništili su staništa evropskih hrčaka poslednjih decenija, izbrisavši 99 odsto nemačke populacije.

- Životinje su se prilagodile svom okruženju i ne mogu samo da žive negde drugde - rekao je Petzold. Moraće da se pronađe, nabavi i pripremi odgovarajući teren za hrčke sa prethodno izbušenim rupama, planiran sa pšenicom, lupinom i graškom kako bi im se pružile što bolje šanse za preživljavanje.

- Kada ovo bude spremno, životinje će biti katalogizovane i prikupljene, premeštene i zatim redovno praćene tokom godina kako bi se osiguralo da su se prilagodile svom novom staništu. Nisu hrčci krivi što su prepreka ovom građevinskom poduhvatu, to je loše planiranje - smatra aktivista za zaštitu životinja.

"Tako je svuda u Evropi"

Prema nemačkom zakonu o zaštiti prirode, graditelji su "dužni da se uzdrže od nanošenja štete prirodi i pejzažu koji se mogu izbeći" i da "nadoknade" ili "zameni" svaku neizbežnu štetu po biodiverzitet". Zakon je u skladu sa Direktivom Evropske unije o staništima iz 1992. godine, čiji je cilj očuvanje divlje flore i faune Evrope.

Ali Petzold, koji je ranije radio u velikoj građevinskoj kompaniji, tvrdi da se kašnjenje u izgradnji ne može uvek opravdati obaveznom zaštitom životne sredine. Menadžeri projekata često i ne razmišljaju o ovom pitanju sve dok izgradnja praktično ne počne.

- Prečesto ljudi ne gledaju na kontekst. Problem je i kašnjenje sa digitalizacijom fajlova i nedostatak kompjuterskih alata koji bi investitorima u građevinarstvu olakšali uočavanje problema u prethodnim projektima i ubrzali proces - dodao je Petzold.

 

 

Muke nemačkih železnica sa žabama i gušterima

Ovo nije prvi put da hrčci skupo koštaju građevinskog investitora. Američki proizvođač čipova "Intel", koji planira da izgradi fabriku vrednu 30 milijardi evra u blizini Magdeburga, morao je da očisti 400 hektara staništa hrčaka, premeštajući ih na privremenu lokaciju koja će im na kraju omogućiti da se reintegrišu u divljinu.

"Deutsche Bahn" takođe mora uvek iznova da pronađe novi dom za životinje koje žive na budućoj trasi železničke pruge ili u renoviranju železničkih stanica. Tokom godina, nemačke železnice su se bavile retkim pticama i gušterima u Baden-Virtembergu, žabama u Severnoj Rajni-Vestfaliji i čak su morale da pomeraju čitave mravinjake sa stanica u Berlinu i Brandenburgu.

U nekim slučajevima se dovodi pas tragač da pomogne u lociranju stvorenja koja je teško pronaći u obraslim područjima.

(Indeks.hr, Dojče Vele)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading