izrael
Foto: AP/Abir Sultan (POOL)

U eskalaciji sukoba na Bliskom istoku u nedelju ujutro, militantna grupa Hezbolah tvrdi da je ispalila 320 raketa na Izrael. Odbrambene snage iz Tel Aviva pokrenule su kontranapad u kojem je učestvovalo oko 100 izraelskih bobenih letelica. Ovo je najveći okršaj Izraela i Hezbolaha u poslednjih 18 godina, a prema navodima libanskih medija troje ljudi je stradalo u izraelskom granatiranju.

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je pokrenula napad kao osvetu za ubistvo visokog vojnog komandanta Fuada Šakura. Prema rečima portparola Hezbolaha, napadnuto je 11 vojnih lokacija u severnom Izraelu.

IDF je saopštila da nijedna od njenih baza nije oštećena u napadu.

IDF: Nijedan od dronova Hezbolaha nije pogodio ciljeve u centralnom Izraelu

Prema vojsci, nijedan od dronova Hezbolaha nije pogodio ciljeve u centralnom Izraelu. Većina projektila je pogodila otvorena područja, a mnoge je presrela protivvazdušna odbrana.

U međuvremenu, Hezbolah je objavio kratki snimak u kojem se prikazuju ciljevi napada koji su u nedelju ujutro pokrenula na Izrael:

 

 

 

Grupa je rekla da su dvojica njihovih operativaca ubijeni u izraelskim udarima, što je gubitke Hezbolaha u ratu svelo na najmanje 430.

Hezbolah je objavio da su njegova dva člana ubijena “na putu za Jerusalim”, što je njihov naziv za operativce ubijene u izraelskim napadima, navodi “Tajms of Izrael”.

"Može se očekivati i drugi napad iz druge zemlje"

U međuvremenu, kako piše BBC pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor upoznat sa detaljima, u narednim danima može se očekivati i dodatni napad iz druge zemlje – verovatno Jemena.

 

 

BBC navodi da bi napad mogao da dođe od jemenskih Huta, koji tek treba da odgovore na izraelski vazdušni udar na luku Hodeida prošlog meseca.

Libanska grupa Hezbolah je u nedelju ujutro saopštila da je izvela "prvu fazu" napada na Izrael. Hezbolah je naveo da je ispaljeno više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu.

 

 

Netanjahu: Ovo nije kraj priče

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da izraelska akcija protiv Hezbolaha "nije kraj priče".

Izraelski premijer rekao je da je njihova protivvazdušna odbrana presrela sve rakete i bespilotne letelice, prenosi Rojters.

Takođe je naveo i da čelnici Hezbolaha i Irana treba da znaju da je izraelski odgovor "još jedan korak prema promeni situacije na severu i sigurnom povratku naših stanovnika svojim domovima".

(Times of Israel, BBC)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading