Lukašenko
Foto: EPA/EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pružilo je uveravanja da Kijev neće preduzimati nikakve neprijateljske akcije i pozvalo Belorusiju da povuče trupe sa granice na rastojanje koje prelazi domet beloruskih vojnih sistema.

Ukrajinsko ministarstvo objavilo je na svom sajtu, pozivajući se na obaveštajne podatke, da Belorusija "koncentriše značajan broj osoblja", posebno Snaga za specijalne operacije, naoružanje i vojnu opremu u regionu Gomelja u blizini severne granice Ukrajine, prenela je agencija RIA Novosti.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je 9. avgusta da je oko deset ukrajinskih dronova narušilo belorusku granicu i da je protivvazdušna odbrana Belorusije oborila nekoliko letelica, dok je ostale dronove uništila ruska PVO iznad Jaroslavske oblasti.

Lukašenko je taj napad nazvao "provokacijom", napominjući da neće ostati bez odgovora. Državni sekretar Saveta za bezbednost Belorusije Aleksandar Volfovič rekao je da je u avgustu identifikovano šest slučajeva da su ukrajinski kvadrokopteri izviđali belorusku teritoriju.

S tim u vezi, Lukašenko je naredio da se pojača grupisanje trupa na Gomeljskom i Mozirskom taktičkom pravcu na jugu Belorusije na granici sa Ukrajinom. Beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin rekao je prošle sedmice da je grupa trupa raspoređena duž granice sa Ukrajinom i da je spremna da odgovori na sve provokacije iz Kijeva.

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading