Sevlid Hurtić
Foto: Alo/Printscreen

U Opinama je grupa nepoznatih osoba, za koje se iznosilo da su pripadnici „Ultrasa“ nanela povrede trojici mladića, od kojih je jedan maloletnik.

U Baćevićima, u kojem žive pretežno srpski povratnici je više nepoznatih osoba napalo decu, a prethodno je igralište i naselje oblepljeno fašističkim simbolima i natpisima “Ultrasi” i “Zrinjski”, a meštani su tvrdili da se ranije kroz naselje čula i rafalna paljba.

Hurtić se u izjavi za novinare, osim ova dva incidenta, dotakao i huliganskog napada koji se krajem aprila dogodio u Stocu kada je grupa od desetak maskiranih osoba napala četvoricu mladića.

"I sinoć je zabeležen slučaj napada na dete južno od Mostara i ovo mi liči na smišljene i kontinuirane događaje i da neko želi da ovde bude tenzija i da stanje bude napeto, a deca nam ispaštaju. Hvala Bogu da nema težih posledica, a u razgovoru sa roditeljima napadnutih mladića u Opinama, oni su najveće kritike uputili prema MUP-u HNK, prema komesaru i njegovom zameniku i direktno su kazali: „Počnite raditi svoj posao“. Jer, ako ne budu radili svoj posao, roditelji su mi rekli da će se oni sami organizovati i dočekivati jedni druge. Bojim se da neće pasti mrtva glava u Mostaru", rekao je Hurtić, prenosi Avaz.

Podvukao je da svi treba da rade na tome da se u Mostaru spuste tenzije te da ima informacije o tome da je identitet svih počinitelja poznat.

Na pitanje da komentariše to da se u vezi napada nije oglasio niko od nadležnih ni iz Gradske uprave ni ministar MUP-a HNK, Hurtić je naveo da je pre svega u posetu došao s ljudske strane.

"Došao sam da razgovaram s decom, njihovim roditeljima, da vidim koliko mogu razgovarati s kolegama u Savetu ministara BiH, jer to nije naša nadležnost. Ali, naravno, sramota je da gradonačelnik Mostara nije došao ni na jednu poziciju da razgovara s tim ljudima, da smiri situaciju, da dođe komesar. Isto kao da ovde teče reka, prolazi voda i šta se desilo - zanemarimo. Ne smemo zanemariti, jer ne daj Bože da se desi smrtni ili slučaj s težim posledicama. Za mene je dete-dete, ja svima dajem podršku. Vama novinarima savetujem da prozivate one koji ne rade svoj posao i da ih pritiskate", rekao je Hurtić.

Dušan Golo, predsednik Koordinacije Srba Mostar izjavio je ranije za Srnu da se događaj u Baćevićima nije desio spontano jedno veče, već nekoliko dana.

"Pre petnaest dana su nepoznate osobe išle kroz naselje i pucali rafalnom paljbom, pa smo ćutali. Pre pola godine su prebili momka, pa smo ćutali. Ovaj put su tri dana lepili nalepnice s kukastim krstom i 'U' slovom. Momci koji su bili prethodnica starije grupe su maloletni, uzrasta 14, 15 godina. Oni su bili zaduženi da lepe te plakate, a naša deca su to odlepljivala i onda su došli stariji i pitali ih ko odlepljuje, nakon čega je jedno dete udareno u glavu. Tragedija u svemu tome je, a što me zanima, ko je štampao kukaste krstove i podelio toj deci i spremio ih u naselje gde žive Srbi? Kakve su to poruke, da dolaze sa teleskopskim palicama. To je, odgovorno, tvrdim bilo organizovano. MUP nije pravovremeno reagovao i ponovo se vrši relativizacija da su se deca tukla", rekao je, između ostalog, Golo.

Utvrdio je da se niko u Baćevićima ne oseća sigurno.

"Deca moraju u školu, boje se. Ko garantuje da ih neće prebiti? Kao predsednik sam izašao u javnost sa ovom pričom da se ovo ludilo zaustavi", naveo je Golo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading