Pavel Durov
Foto: Profimedia/Profimedia



Pavel Durov, osnivač popularne aplikacije za šifrovanu komunikaciju Telegram, uhapšen je na aerodromu u Parizu. Francuske vlasti izdale su nalog za hapšenje kao deo istrage koja se tiče navoda da Telegram nije sprečio organizovani kriminal, trgovinu drogom, sajber nasilje i promociju terorizma na svojoj platformi.

Durov je u Francusku doputovao u pratnji mlade plavuše, navodno kripto trenerke Yulije Vavilove, koja je prethodno pratila njegova putovanja kroz Centralnu Aziju. Spekulisalo se da je ona Durovova devojka, a njeni postovi na društvenim mrežama praćeni su do trenutka hapšenja.


Telegram je reagovao na hapšenje svog osnivača tvrdnjom da Durov nema šta da krije i da često putuje po Evropi. Ruska ambasada u Francuskoj takođe je zatražila objašnjenje od francuskih vlasti i zahtevala pristup konzulatu za Durova.


Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je da je hapšenje Durova deo sudskog postupka i da nije politička odluka. Ovo hapšenje došlo je ubrzo nakon što je bivši predsednik Donald Tramp promovisao porodičnu kriptovalutnu platformu na Truth Social postu koji je vodio ka Telegram kanalu.

Telegram je postao nezaobilazno sredstvo komunikacije za građane i zvaničnike tokom sukoba između Rusije i Ukrajine. Takođe, grupe za demokratiju širom sveta široko koriste ovu aplikaciju kao alat za organizaciju.


Durov je napustio Rusiju nakon sukoba sa vlastima oko kontrole društvene mreže VKontakte, koju je ranije osnovao. Odbio je zahtev Federalne službe bezbednosti da zatvori grupe koje su koristile aktivisti za organizovanje protesta.


Nakon napuštanja Rusije, Durov je dobio državljanstvo na ostrvima Saint Kitts i Nevis, a kasnije je preselio sedište Telegrama u Dubai. Dobio je francusko državljanstvo 2021. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading