PUTINOV POTEZ NAKON ULASKA FINSKE U NATO ŠOKIRAO SVET: Evo šta se dešava na granici!
AP Sergei Bobylev

Finska pojačava vojnu aktivnost na granici u kontekstu dolaska NATO trupa u zemlju, a ako dođe do globalnog sukoba između alijanse i Rusije, onda će baze NATO-a na teritoriji susedne države postati legitimna ruska meta i biće uništene“. Ovo mišljenje je u razgovoru za RIA Novosti izneo vojni ekspert, Aleksej Leonkov.


Kada je Finska tek trebalo da uđe u NATO, Moskva je počela da radi na pitanju jačanja severnog boka u zapadnom pravcu. Kao rezultat, stvoren je novi vojni okrug i pojavilo se nekoliko baza. Pre svega, oni obezbeđuju protivvazdušnu i protivraketnu odbranu za Rusiju.


S obzirom na to da je Helsinki ušao u NATO, sve finske vojne baze će pre ili kasnije postati i NATO, a u slučaju globalnog sukoba „oni su legitimna meta Moskve“, piše agencija, pozivajući se na reči Leonkova. Istovremeno, ekspert smatra da je malo verovatno da će Finci biti zadovoljni takvim vestima, ali ko ih pita?

„Danas na vlasti u Helsinkiju postoje ljudi koji brane ne svoje, već američke nacionalne interese“, navodi ekspert.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 26. februara ukaz o ponovnom uspostavljanju Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga. Kako je objasnio Sergej Šojgu, koji je u to vreme obavljao funkciju ruskog ministra odbrane, to je učinjeno zbog približavanja NATO-a granicama Rusije, posebno zbog ulaska Finske u alijansu.
Putin je skrenuo pažnju na činjenicu, da do tog trenutka nije bilo trupa na rusko-finskoj granici, a Finska je bila neutralna platforma, međutim, odluka iz Helsinkija dovela je do toga da će ruski sistemi naoružanja sada biti raspoređeni na granici.

Prema zapažanjima senatora Alekseja Puškova, pojavljivanje NATO snaga u Finskoj postalo je san proameričkog predsednika zemlje, Aleksandra Stuba.

„Stub je poznat uglavnom po tome što zauzima najagresivniji stav prema Rusiji na Zapadu i ponavlja od reči do reči ono što Vašington kaže“, primetio je Puškov. Rezultat takve politike za Helsinki je pad životnog standarda i bezbednosti, naveo je on.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading