Francuska: Rezultati parlamentarnih izbora 2024.
Foto: EPA/EPA/ LUDOVIC MARIN

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je prvu zvaničnu potvrdu hapšenja otkako je Durov u subotu uveče zadržan na aerodromu u blizini Pariza. On je rekao da u hapšenju nije bilo političkog motiva uprkos mnogim lažnim komentarima na internetu.

On je dodao da Francuska ostaje duboko posvećena legitimnoj slobodi govora.

"Hapšenje direktora Telegrama na teritoriji Francuske dogodilo se u okviru sudske istrage koja je u toku. Ovo ni na koji način nije politička odluka. Na sudijama je da sude", napisao je Makron na Iksu.

Durov je uhapšen u okviru istrage protiv neimenovane osobe koju je 8. jula pokrenula jedinica Biroa za sajber kriminal, saopštila je pariska tužiteljka.

Istraga se bavi sumnjom u umešanost u različita krivična dela, uključujući vođenje onlajn platforme koja omogućava nelegalne transakcije, dečiju po*nografiju, trgovinu drogom i prevaru, kao i odbijanje da se daju informacije vlastima, pranje novca i pružanje kriptografskih usluga kriminalcima, navodi se u saopštenju.

Durov može biti zadržan u pritvoru do srede, dodaje se.

Rojters nije uspeo da dođe do bilo kog advokata koji zastupa Durova.

Durov, koji ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rođen je u Rusiji i osnovao je Telegram sa svojim bratom 2013. godine. Napustio je Rusiju 2014, pošto je odbio da se povinuje zahtevima vlade da zatvori opozicione zajednice na svojoj platformi VKontakte, koju je prodao.

Telegram je šifrovana aplikacija, ima blizu milijardu korisnika i posebno je uticajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ona je rangirana kao jedna od glavnih društvenih mreža posle Fejsbuka, Jutjuba, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i VeChat-a. Forbs procenjuje bogatstvo Durova na 15,5 milijardi dolara.

Durov je u aprilu rekao da su neke vlade pokušale da izvrše pritisak na njega, ali veruje da bi aplikacija trebalo da ostane neutralna platforma, a ne "igrač u geopolitici".

Hapšenje izvršnog direktora Telegrama izazvalo je upozorenje Moskve Parizu da prizna njegova prava i kritiku vlasnika kompanije Iks Elona Maska, koji je rekao da je sloboda govora u Evropi na udaru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading