delfin
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ove godine je zabeleženo 18 napada, a jedna devojčica je zadobila povrede prstiju, zbog čega je dobila čak 20 šavova.

Najmanje šest osoba je povređeno u napadima prošle godine, a jednom plivaču su slomljena rebra. Takođe, u napadu iz 2022. godine povređena je jedna osoba.

Zvaničnici su upozorili javnost da delfini "mogu ugristi i prouzrokovati krvarenje", ali i "odvući osobu u more i tako joj ugroziti život".

Uprkos reputaciji da su prijateljski nastrojene životinje, delfini ipak mogu biti agresivni, a njihovi napadi čak i fatalni.

U Brazilu je 1994. godine delfin napao dvojicu plivača koji su pokušali da ga jašu, jednog je usmrtio, dok je drugom naneo povrede. Reč je o delfinu nazvanim Tiao, koji je do tog slučaja povredio najmanje 22 osobe.

Tadaiči Morisaka, profesor ketologije na japanskom Univerzitetu Mie, rekao je da je delfin uočen kako grize prste muškarcu na plaži u Tsurugi, lučkom gradu blizu Mihame.

Radi se o delfinu dužine 2,5 metara, koji je posmatran kod obale provincije Fukui prošle godine. Identifikovan je po leđnim perajama, jer ove peraje su poput otiska prsta kod delfina s obzirom da svaka ima karakteristične zareze, grebene i pigmentaciju.

"Može se pretpostaviti da se radi o istoj jedinki, jer su rane na repnom peraju slične onima viđenih uz obalu prošle godine. Retko je da su delfini, koji se inače kreću u grupama, sami tako dugo", rekao je Morisaka.

On je dodao da mužjaci delfina komuniciraju tako što grizu jedan drugog u igri.

"Oni ne pokušavaju da povrede ljude, nego koriste 'delfinski način' komunikacije s ljudima", dodao je on.

Drugi su govorili o različitim teorijama zašto je ista jedinka odgovorna za napade, a jedan od razloga uključuje želju za parenjem.

"Delfini su veoma društvene životinje, a to mogu pokazivati na fizičke načine. Baš kao kod ljudi, ali i nekih drugih društvenih životinja, hormonske fluktuacije, seksualna frustracija ili želja za dominacijom mogu da nateraju delfina da povredi ljude s kojima komunicira. S obzirom na činjenicu da su snažne životinje, to može rezultirati ozbiljnom povredom ljudi", reči su dr Sajmona Alena, biologa i istražitelja u projektu Shark Bay Dolphin Research.

Dr Alen je dodao da je delfin možda "izopšten iz sopstvene zajednice" i da "traži alternativno društvo".

Dr Matijas Hofman-Kunt, stručnjak za morske sisare s Nacionalnog univerziteta u Singapuru, rekao je da delfin možda deluje kako bi se odbranio.

"Prema mom iskustvu, ovo je većinom odbrambeno ponašanje koje delfin pokazuje kada mu se približe ljudi koji ne znaju da se ponašaju. Nije ni čudo što životinje postaju agresivne ili počnu da se brane od ljudi", izjavio je on misleći na osobe koje su pokušale da jašu delfine ili da ih dodiruju

Moguće je i da je delfin ranije imao loša iskustva s ljudima te da takav odnos sada projektuje na druge s kojim se susreće.

"Imaju dobro pamćenje, slično kao slon koji će se setiti ko ga je ranije maltretirao", zaključio je dr Hofman-Kunt.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading