labrador
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Dok je sa majkom šetao psa, 12-godišnji dečak u Ujedinjenom Kraljevstvu pronašao je nešto neočekivano – ne štap za psa ili neki zanimljiv kamen, već zlatnu narukvicu iz prvog veka, piše Live Science.

Za razliku od većine drugog nakita iz rimskog doba, blistavu narukvicu verovatno nije nosila žena. Verovatno je pripadala nekom muškarcu koji ju je dobio kao vojno odlikovanje, tj. nagradu za hrabrost, saopštila je uprava okruga Čičester.

Narukvica je opisana kao „izuzetna“ i „relativno retka u rimskoj Britaniji“, naročito zbog toga što je napravljena od zlata.

Dečak i njegova majka, Rouan i Amanda Brenan, šetali su porodičnog psa u Pagamu, priobalnom selu u Zapadnom Saseksu u Engleskoj 2022, kad je Rouan primetio narukvicu. Predali su je tamošnjem službeniku povezanom sa projektom Britanskog muzeja koji katalogizuje arheološke pronalaske.

Analiza je pokazala da je narukvica napravljena od zlata i da je iz prvog veka nove ere, nedugo nakon što je 43. godine rimski car Klaudije izvršio invaziju na Britaniju.

Ta narukvica-manžetna je sad u savijenom položaju, duga oko sedam centimetara, a bila bi duža kao razmotana. Takve trake su predstavljale vojne nagrade za hrabrost pokazanu tokom rimskog osvajanja Britanije. Kasnije su vojnički podvizi nagrađivani novcem, a ne nakitom.

Pronalazak potvrđuje da su tada u regionu bili rimski vojnici, aktivni ili penzionisani.

Artefakt napravljen od zlata ili srebra koji je star barem 300 godina smatra se „blagom“. Preuzeo ga je muzej Novium u Čičesteru i biće javno izložen od 10. septembra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading