ivan rosomahin
Foto: Profimedia/Profimedia

Ruski ubica koji je pušten iz zatvora da se bori u ratu u Ukrajini, nakon čega je ponovo ubio, sada je po drugi put pušten iz zatvora da bi se vratio na front.

"Bakin ubica je ponovo izbegao kaznu za svoj zločin i otišao da se bori u ratu", rekla je za BBC Ana Pekareva, unuka ubijene Julije Bjuskih.

Godine 2022. Ivan Rosomahin je pušten iz zatvora gde je služio 14-godišnju kaznu za ubistvo. Pušten je da se pridruži grupi Vagnerovih plaćenika. Kasnije mu je dozvoljeno da se vrati kući u rusku oblast Kirov. Tamo je napao i ubio 85-godišnju Juliju u njenoj kući.

U aprilu ove godine Rosomahin (29) je proglašen krivim za silovanje i ubistvo starice i osuđen je na 22 godine zatvora. Kazna mu je kasnije povećana na 23 godine. Sud je naveo da je ubistvo uključivalo ekstremnu brutalnost. Ali, unuka ubijene žene kaže da je porodicu obavestio upravnik zatvora da je Rosomahin pušten 19. avgusta, samo nedelju dana nakon što je počeo da služi kaznu.

"Moja prva reakcija je bio strah. Pročitao sam forenzičke izveštaje i znam šta je ta osoba uradila mojoj baki. Monstruozno je da je ponovo pušten. Činjenica da se ovako nešto dešava u 21. veku ostavlja me bez reči", kaže Ana.

U zvaničnom dokumentu iz zatvora navodi se da je zatvorenik pušten na slobodu po posebnom ruskom zakonu koji dozvoljava vojsci da regrutuje osuđenike za slanje na front. Ovo je drugi put da je ovaj osuđeni ubica pušten iz zatvora da se bori u Ukrajini.

Ubrzo nakon početka invazije, Vagnerova plaćenička grupa Jevgenija Prigožina počela je da regrutuje osuđenike iz zatvora za borbu u Ukrajini. Ako bi zatvorenici pristali, dobili bi zvanično pomilovanje od ruskog predsednika Putina. Hiljade silovatelja, ubica i drugih zločinaca je tako pušteno iz zatvora i poslato na ratište. Mnogi su tamo poginuli u brutalnim napadima na ukrajinske gradove poput Bahmuta.

Posle neuspele Prigožinove pobune prošle godine, kada je hiljade Vagnerovih plaćenika krenulo na Moskvu, regrutovanje zatvorenika iz zatvora preuzela je ruska vojska.

Prema zakonu, osuđeni zločinci koji se prijave za borbu podležu ostatku kazne tokom služenja vojnog roka. Neki bi mogli dobiti i zvanično pomilovanje ako osvoje nagrade, na primer za hrabrost na bojnom polju.

Ukrajina je takođe pustila neke zatvorenike da se bore na frontu, ali ljudi osuđeni za ubistva ili se**ualne delikte nisu imali to pravo.

Spremnost Kremlja da oslobodi veoma opasne kriminalce poput Rosomahina i pošalje ih u rat ukazuje na to da ruskoj vojsci očajnički treba još regruta.

"Očigledno je da nema dovoljno radne snage. Vlasti ne mare za mirne civile ako dozvoljavaju ljudima koji su počinili teške zločine da izađu na slobodu i budu pušteni iz zatvora. To nam govori da se u Rusiji niko ne može osećati bezbedno", dodaje unuka ubijene.

Ana takođe kaže da Rosomahino oslobađanje znači da je njena porodica sada u velikoj opasnosti.

"Ako se vrati, pokušaće da nam se osveti za naše napore da obezbedimo da dobije doživotnu kaznu."

Ona kaže da će napustiti zemlju, dok će se ostali članovi porodice sakriti.

(Mondo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading