Pavel Durov
Foto: Profimedia/Profimedia

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da su pozivi korisnicima da obrišu osetljive poruke sa aplikacije "potpuno glupi", ističući da bi francuske vlasti morale da pruže "podjednako ozbiljne" dokaze kako bi podržale optužbe protiv Durova. Ovo ukazuje na značaj koji aplikacija Telegram ima za rusku vojsku, posebno u koordinisanju napora u Ukrajini.

Telegram je jedna od najpopularnijih aplikacija za razmenu poruka sa oko 950 miliona korisnika širom sveta. Njegova snažna end-to-end enkripcija, ograničena moderacija sadržaja i funkcionalnost su ga učinili izuzetno popularnim i u zemljama gde je sloboda govora ograničena, kao i u ratnim zonama poput Ukrajine. Aplikacija je postala vitalni alat za ukrajinske zvaničnike radi deljenja vojnih informacija i upozorenja o vazdušnim napadima.

Iako su zvaničnici ruske vlade javno osporavali tvrdnje o korišćenju Telegrama u vojne svrhe, popularni pro-ruski ratni blogeri su istakli da je Telegram ključan alat za komunikaciju ruske vojske i pro-kremljkih blogera. Ovo je iznenađujuće s obzirom na to da je Durov ranije odbio da dostavi Moskvi podatke o korisnicima svog prethodnog projekta, društvene mreže Vkontakte (VK). Durov je kasnije prodao svoje akcije i sada je sa svojom aplikacijom Telegram smešten u Dubaiju.


Hapšenje Pavla Durova u Francuskoj izazvalo je burne reakcije u Rusiji, gde se aplikacija Telegram koristi ne samo za svakodnevnu komunikaciju, već i kao ključan alat za vojne i političke svrhe. Pitanje bezbednosti i budućnosti Telegrama i dalje ostaje otvoreno, dok francuske vlasti nastavljaju sa optužbama protiv Durova. Ovo će svakako imati dalekosežne posledice na globalnu digitalnu komunikaciju i političke odnose.

(CNN)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading