Kriva crkva kod Trikale
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/Caters Clips

U selu Ropoto kod Trikala, u Grčkoj, nalazi se jedina pravoslavna crkva na svetu koja je poznata po tome što nema ikone ni ikonografiju. Međutim, to nije jedina karakteristika koja ovu crkvu čini posebnijom od drugih, budući da se nalazi u mestu duhova koje nije naseljeno više od 12 godina.

Crkva svete Bogorodice Ropotu ističe se svojim impresivnim nagibom od 17 stepeni, što je čini najnagnutijom građevinom na svetu. Uprkos ekstremnom nagibu, crkva je uspela da ostane uspravna bez ikakvih vidljivih pukotina.

Iskrivila se 2012. godine

Za poređenje, najpoznatija nagnuta građevina, Krivi toranj u Pizi, pre nedavnih radova održavanja imao je nagib od 5,5 stepeni, dok je sada smanjen na 3,97 stepeni.

toranj u pizi

Foto: Shutterstock

 

 

Selo Ropoto, smešteno na padinama Karavule na nadmorskoj visini od 750 metara, skoro je pusto. Većina stanovnika je napustila svoje domove 2012. godine zbog ozbiljnih problema sa slijeganjem tla.

Na video snimku koji je objavljen na Jutjubu, dvojica muškaraca istražuju ovu jedinstvenu bogomolju, a tokom snimka, izjavili su kako imaju osećaj mučnine dok prilagođavaju svoje držanje kako bi hodali po kosoj strukturi. Unutar crkve oni su prokomentarisali da je njen nagib čak i izraženiji od onog kod Krivog tornja u Pizi, a penjanje stepenicama izaziva dodatnu nelagodnost.

Tragična istorija sela

Godine 2012, Ropoto se pretvorilo u grad duhova kada su kuće i zgrade počele da klize niz planinu zbog nagomilane kišnice i podzemnih voda koja nije mogla da se odvede u obližnji potok. Višak vode u aprilu 2012. godine, zajedno sa podzemnim vodama, izazvao je dramatično slijeganje tla, pomerajući sve zgrade sa svojih temelja i čineći ih nenaseljenim. Više od 300 porodica bilo je prinuđeno da napusti svoje domove, a selo je ostavljeno prirodi.

Ova neobična građevina i njena tragična prošlost i dalje privlače posetioce i istraživače, nudeći jedinstvenu priliku za razumevanje kako prirodni fenomeni mogu oblikovati ljudsku istoriju i arhitekturu.

(Blic/iefimerida.gr/athensvoice.gr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading