paradajz
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako kažu u Udruženju poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", nestašica povrća već se ozbiljno oseća, piše Srpskainfo.

Tako je paradjz, trenutno, skuplji od piletine, s obzirom da sveža piletina, u proseku, košta oko 7 KM (oko 3,7 evra) po kilogramu.

– Danas je paradajz na bijeljinskoj pijaci išao i do 8,5 KM (oko 4,2 evra)?! Pre sedam dana njegova cena je bila 5,5 (oko 2,7 evra), a prije toga kilogram je koštao 3,5 (oko 1,7 evra) KM. Ako ga bude, ne bih se iznenadio da još poskupi. Naime, rod paradajza je ove godine ispod svakog mogućeg nivoa – kaže za Srpskainfo predsednik ovog udruženja Savo Bakajlić.

Prema njegovim rečima, u odnosu na godinu sa dovoljno padavina i bez ekstremnih vrućina, ove je godine pobacio i rod ostalih vrsta povrća.

– Lubenica, paprika, luk, sve je izgorelo. I njihova cena je otišla gore, najmanje za 30 odsto – kaže Bakajlić.

Uprkos navodnjavanju, upozoravaju povrtari, plodovi su pretrpeli velike ožegotine.

– Ono povrća što je opstalo, ima sitan plod. Čak i krompir gori u zemlji. Neke kulture su, od vrućine, stradale u čak 70 odsto slučajeva, dok je, u proseku, povrtarska proizvodnja podbacila najmanje 40 odsto. Postoje i sistemi za navodnjavanje, ali ne pomažu puno – naglašavaju povrtari.

Voćarima je najžalije jabuke, koja sa 65 odsto proizvodnje dominira u voĆarstvu, a koja je, kako kažu, takođe pretrpjela ogromne štete.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading