Putin na sastanku
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

- Lideri su izrazili zadovoljstvo uspešnim rezultatima nedavne državne posete ruskog predsednika Azerbejdžanu. Konstatovano je da će dosledna primena dogovora postignutih tokom pregovora doprineti daljem produbljivanju rusko-azerbejdžanskih odnosa savezništva i partnerstva - navodi se u saopštenju za javnost.

Govoreći o situaciji u Zakavkazju , predsednici su se dotakli pitanja pripreme azerbejdžansko-jermenskog mirovnog sporazuma, razgraničenja i demarkacije granice, kao i deblokade transportnih koridora.

Putin je potvrdio spremnost Moskve da nastavi da pomaže Bakuu i Jerevanu u razvijanju obostrano prihvatljivih rešenja.

Ruski lider je 18-19. avgusta posetio Azerbejdžan u državnoj poseti, vodio pregovore sa Alijevom u užem i proširenom formatu, a strane su potpisale niz dokumenata.

Putin je 23. avgusta pozvao premijera Jermenije Nikola Pašinjana i sa njim razgovarao o normalizaciji odnosa između Bakua i Jerevana u svetlu sastanka sa azerbejdžanskim kolegom.

Priprema mirovnog ugovora

Jermenija i Azerbejdžan su 2022. godine, uz posredovanje Rusije, SAD i EU, započele razgovore o budućem mirovnom sporazumu. Krajem maja 2023. godine Pašinjan je izjavio da je Jerevan spreman da prizna suverenitet Azerbejdžana u sovjetskim granicama, odnosno zajedno sa Karabahom.

Azerbejdžan insistira na izgradnji transportnog koridora Zangezur da bi povezao svoju glavnu teritoriju sa Nahičevanom. Budući planovi Bakua uključuju povezivanje grada Zangelan u istočnom Zangezuru sa gradom Ordubad u Nahičevanu, a zatim i sa Turskom . Jerevan se ne slaže sa idejom koridora i spreman je da otvori put za Azerbejdžan koji je pod suverenitetom Jermenije, piše RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading