Izrael
Foto: Alo/Shutterstock

Izraelski bezbednosni kabinet glasao je da izraelske trupe ostanu u Filadelfijskom koridoru, odnosno na 14 kilometara dugom pograničnom području između Pojasa Gaze i Egipta, u okviru sporazuma o prekidu vatre u palestinskoj enklavi i oslobađanju talaca koje drži Hamas, čime je podržao stav premijera Izraela Benjamina Netanijahua o tom pitanju, izjavio je jutros neimenovani visoki zvaničnik iz kabineta premijera.

Kabinet za bezbednost sinoć je velikom većinom glasova podržao stav Netanijahua, a mape kojima se predviđa ostanak izraelskih trupa u Filadelfijskom koridoru već su usvojile SAD, rekao je zvaničnik, očigledno misleći na predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze koji je ranije ovog meseca iznela američka administracija, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je prošlog meseca kao novi zahtev u pregovorima sa Hamasom uvrstio ostanak izraelskih trupa u Filadelfijskom koridoru, insistirajući da je to neophodno za sprečavanje nastavka krijumčarenja oružja da bi se sprečilo oživljavanje Hamasa posle okončanja rata u Pojasu Gaze.

Na sinoćnjoj sednici bezbednosnog kabineta, osam ministara je podržalo Netanijahuov stav u vezi sa Filadelfijskim koridorom, dok je samo izraelski ministar odbrane Joav Galant glasao protiv jer smatra da će to dovesti do dodatnog odugovlačenja pregovora, pri čemu se rizikuju životi talaca.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir jedini je bio uzdržan prilikom glasanja. Tokom sastanka, Netanijahu je rekao ministrima da je Hamas uspeo da izvede napad 7. oktobra na jug Izraela zbog toga što Tel Aviv nije imao kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, rekao je izraelski zvaničnik.

Netanijahu je naglasio da će Izrael zadržavanjem kontrole nad koridorom sprečiti da se dogodi još jedan takav napad jer Hamas neće moći da se ponovo naoruža.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading