zastava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ambasada Rusije u Srbiji objavila je izveštaj „O terorističkoj prirodi kijevskog režima“ u kojem je detaljno navedeno koje je sve međunarodne konvencije ukrajinsko rukovodstvo prekršilo primenom „terorističkih metoda protiv civilnog stanovništva Rusije i njene civilne infrastrukture“.


U izveštaju se navodi da ukrajinsko rukovodstvo, članovi parlamenta i drugi zvaničnici javno pozivaju na nastavak terora protiv Rusije i veličaju počinioce terorističkih napada.


Pored toga, ruska ambasada podseća da je, uz podršku Službe bezbednosti Ukrajine, još 2014. godine kreiran ekstremistički sajt „Mirotvorac“ na kome se objavljuju nezakonito prikupljeni lični podaci političara, novinara, javnih ličnosti i vojnih lica koji se okrivljuju za „antiukrajinizam“, bez obzira na njihovo državljanstvo i uzrast.

Ruska ambasada u Beogradu

Foto: Shutterstock

 

 


Navodi se i da se mržnja prema predstavnicima ruskog naroda, uključujući stanovnike Donbasa i Krima, propagira sa posebnom ostrašćenošću, dok sajt služi kao pomoćno sredstvo u pripremi terorističkih napada.
„Ne jenjavaju pretnje stranih, posebno ukrajinskih tajnih službi i međunarodnih terorističkih organizacija, čiji emisari pokušavaju da šire ideje radikalnih struja islama nesvojstvene za Rusiju, tragajući za potencijalnim izvođačima terorističkih i oružanih napada uglavnom među stanovnicima Severnog Kavkaza i migrantima iz Centralne Azije“, ističe ambasada Ruske Federacije u Srbiji.


Među najkrvavijim terorističkim napadima na Rusiju u njenoj modernoj istoriji jeste napad na koncertnu dvoranu „Krokus Siti Hol“ u gradu Krasnogorsku koji se dogodio 22. marta 2024. godine i u kojem je poginulo 145 i povređeno preko 550 ljudi, dok je istraga utvrdila umešanost vojne obaveštajne službe Ukrajine u ovaj zločin.


Takođe, jedan od primera terorističkih aktivnosti Kijeva protiv civilnog stanovništva Rusije bio je i raketni napad na Sevastopolj koji se desio 23. juna 2024. godine i koji je izveden uz podršku SAD i njihovih satelita. Za teroristički napad izabran je jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika, Sveta Trojica – Duhovi, tada su četiri osobe poginule, uključujući devojčice koje su se igrale na gradskoj plaži.


Pored toga, veliki broj slučajeva kršenja međunarodnog prava, ubijanje i ranjavanje civila, kao i uništavanje civilnih objekata, deo je terorističkog upada u Kursku oblast Ruske Federacije, koji su ukrajinske jedinice izvele uz aktivnu podršku zapadnih tajnih službi, zaključuje ruska ambasada.



Ceo izveštaj možete pročitati ovde.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading