tenk
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna, ilustracija

Nemačka je 30. avgusta ujutru završila povlačenje svoje vojske iz Nigera, rekao je bivši nemački ambasador u Nigeru Herman Nikolaj u komentaru za RIA Novosti.

- Poslednje nemačke vojne snage su otišle jutros na osnovu sporazuma između dve zemlje - rekao je Nikolaj.

Portal n-tv je ranije objavio da će nemačke oružane snage, zbog neuspešnih pregovora, napustiti svoju vazdušnu bazu u glavnom gradu Nigera, Nijameju, koja je korišćena kao vojno transportno čvorište .

Pretpostavljalo se da će baza u Nijameju biti zatvorena do 31. avgusta, a vojna lica prebačena nazad u Nemačku.

Nemačka je od 2013. koristila bazu u glavnom gradu Nigera kao centar za snabdevanje svojih oružanih snaga u susednoj državi Mali , koje su tamo bile stacionirane u okviru mirovne misije UN MINUSMA.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je prošlog decembra , tokom posete toj afričkoj državi, rekao da je Nemačka zainteresovana za nastavak projekata saradnje u Nigeru, gde se nedavno dogodio vojni udar.

U Nigeru je 26. jula 2023. grupa vojnih pripadnika predsedničke garde objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma. Za upravljanje državom formiran je Nacionalni savet za odbranu otadžbine, na čijem čelu je bio komandant garde Abdurahman Čiani. Čiani je već 10. avgusta potpisao ukaz o formiranju prelazne vlade.

Nakon što je general Čiani došao na vlast, Nigeru su uvedene sankcije. Godine 2023. zemlja je bila na korak od oružane invazije. Odnosi sa zapadnim zemljama su se dodatno pogoršali nakon što je 17. marta otkazan vojni sporazum Nigera sa Sjedinjenim Državama, piše RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading