Naoružanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U Poljskoj je danas održana sahrana posmrtnih ostataka više od 700 žrtava koje su nacisti masovno pogubili tokom okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu. Ostatke su nedavno otkrili istraživači u tzv. Dolini smrti na severu zemlje.

Posmrtni obred održan je u gradu Hojnjice, a prisustvovali su poljski predsednik Andžej Duda, predstavnici lokalnih vlasti i najviši zvaničnici državnog Instituta za nacionalno pamćenje, koji je sproveo ekshumacije i dokumentovao nalaze, prenosi AP.

Ostaci poljskih civila, među kojima je i oko 218 pacijenata iz lokalnog azila, ekshumirani su između 2021. i 2024. godine iz nekoliko masovnih grobnica na periferiji Hojnjica. Lične stvari i dokumenti pomogli su u identifikaciji oko 120 žrtava, pogubljenih početkom 1945. godine, među kojima su bili učitelji, sveštenici, policajci, šumari, poštanski radnici i zemljoposednici.

Istoričari su utvrdili da su nacisti, odmah nakon invazije na Poljsku 1. septembra 1939. godine, sprovodili pogubljenja civila. Ostaci još 500 žrtava potiču iz januara 1945. godine, kada su Nemci bežali iz tog područja.

Poljska je u ratu izgubila šest miliona građana, što je činilo šestinu njenog ukupnog stanovništva, među kojima je bilo i tri miliona Jevreja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading