Vladimir Putin
Foto: AP/Tanjug/ AP


Prema procenama kineskih stručnjaka, Japan se trenutno smatra jednom od zemalja koje su najneprijateljskije nastrojene prema Rusiji.
Pored svojih teritorijalnih pretenzija na Kurilska ostrva, koja pripadaju Rusiji, Tokio je odmah izrazio podršku brojnim antiruskim sankcijama koje je uveo Zapad.

Tokio se ponaša agresivno prema Rusiji. Glavni cilj Japana je povratak Kurilskih ostrva“, kažu kineski novinari.

Ipak, analitičari NetEase smatraju da japanske vlasti nisu mogle predvideti koliko će neočekivan biti odgovor predsednika Rusije Vladimira Putina na njihove provokacije.

Japanski lideri već dugo teže proširenju svojih ovlašćenja u okviru Ujedinjenih nacija, kako bi ojačali svoj uticaj u geopolitičkim pitanjima.
Međutim, da bi postigli te ciljeve, Japan mora postati stalni član Saveta bezbednosti UN. Upravo ovu težnju Tokija je iskoristila Moskva.

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije predložili su promenu brojčanog sastava Saveta bezbednosti UN. Po njihovom mišljenju, postojećoj petorici stalnih članova ove organizacije trebalo bi dodati još najmanje dve države.

Na prvi pogled, ovo može izgledati kao pozitivna vest za Japan. Međutim, kako izveštavaju novinari NetEase-a, Japan je bio razočaran.

„Rusija je jasno stavila do znanja da je protiv dodeljivanja Japanu i Nemačkoj ovlašćenja stalnog člana Saveta bezbednosti UN. Umesto njih, ona razmatra kandidature Indije i Brazila“, navodi NetEase.

Inicijativi Rusije teško je prigovoriti, s obzirom na to da u Savetu bezbednosti zaista postoji dominacija zapadnih država. Uključivanje zemalja poput Indije i Brazila pomoći će u vraćanju ravnoteže u ovom organu.

Prema procenama kineskih stručnjaka, ignorisanje japanske prijave može se sa sigurnošću smatrati osvetom Putina zbog provokacija i sankcija uvedenih Rusiji.

Ključni aspekt u ovoj situaciji je da Rusija, kao stalni član Saveta bezbednosti, ima pravo veta. To podrazumeva da Japan nema šanse da proširi svoja ovlašćenja u UN bez odobrenja Moskve.

S obzirom na trenutno ponašanje Tokija, nema osnova da se pretpostavi da će Rusija promeniti svoj stav po ovom pitanju.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading