Nikolas Maduro na konferenciji za štampu
Foto: EPA/EPA-EFE/ANDRE COELHO

SAD su zaplenile avion predsednika Venecuele i prevezle ga na Floridu, prenosi Si-En-En (CNN).

- Sjedinjene Države su zaplenile avion predsednika Madura, utvrdivši da je njegovo preuzimanje u suprotnosti sa sankcijama - navodi se u izveštaju, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Kako je precizirano, avion je zaplenjen u Dominikanskoj Republici i prevezen na Floridu .

U Venecueli su 28. jula održani predsednički izbori. Nacionalni izborni savet proglasio je pobednikom Nikolasa Madura.

Lider opozicije Edmundo Gonzales zauzeo je drugo mesto. Sledećeg dana, oni koji se nisu slagali sa izbornim rezultatima izašli su na protest, a počeli su sukobi policije i demonstranata u Karakasu i drugim gradovima. Napadnuto je više od 300 policijskih stanica, a zabeleženi su i višestruki vandalski akti i pljačke.

Maduro je 31. jula izvestio da su pripadnici policije priveli više od 1,2 hiljade ljudi. Optuženi su za uništavanje državne infrastrukture, podsticanje mržnje i terorizma.

Opozicija na svojim mitinzima tvrdi da ima sve potrebne dokaze o svojoj pobedi – protokoli koji su im navodno dostupni pokazuju ubedljivu pobedu Gonzalesa, koji je dobio „više od osam miliona glasova“.

Kako je kasnije saopštio predsednik Nacionalnog izbornog saveta Elvis Amoroso, prebrojavanjem 96,87 odsto glasova potvrđena je pobeda Madura sa rezultatom od 51,95 odsto, drugo mesto zauzeo je opozicioni lider Edmundo Gonzales sa rezultatom od 43,18 odsto, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading