Eksplozija
Foto: Printscreen/Telegram


Dva istraživača iz SAD tvrde da su identifikovali moguće mesto raspoređivanja novog nuklearnog projektila 9M370 Burevestnik u Rusiji, koji je predstavljen od strane predsednika Vladimira Putina kao "neuništiv". Prema NATO-u, ovaj projektil ima gotovo neograničen domet i može da izbegne američku protivraketnu odbranu. Međutim, neki zapadni stručnjaci osporavaju ove tvrdnje i naglašavaju strateške rizike i nedostatke ovog oružja.

Analitičar Decker Eveleth i istraživač Jeffery Lewis identifikovali su moguće lansirne platforme za ovaj projektil na osnovu satelitskih snimaka. Eveleth je identifikovao devet horizontalnih lansirnih platformi koje se nalaze unutar visokih nasipa kako bi bile zaštićene od napada ili kako bi se sprečilo da eventualna eksplozija na jednoj platformi aktivira ostale. Pored toga, identifikovane su i zgrade gde bi se projektili i njihove komponente održavali, kao i kompleks od pet bunkera za skladištenje nuklearnih bojevih glava.


Iako je Rusija najavila razvoj ovog projektila kao revolucionarnog, stručnjaci sumnjaju u njegovu stvarnu stratešku vrednost. Projektil ima lošu istoriju testiranja, sa samo dva delimična uspeha od ukupno 13 poznatih testova od 2016. godine. Takođe, postoji rizik od nesreća koje bi mogle dovesti do zračenja i kontaminacije okoline.


Sjedinjene Države i NATO su zasad odbili da komentarišu ovaj projektil, dok se iz ruskih vlasti stižu uglavnom suzdržani odgovori. Međutim, analitičari ističu da bi Rusija mogla koristiti ovaj projektil kao sredstvo za političke pregovore u budućnosti. Takođe, ističe se da je Putin ovaj projektil predstavio i kao političku poruku Vašingtonu da ne sme ignorisati ruske zabrinutosti u vezi sa američkom protivraketnom odbranom i drugim pitanjima.

(NY Post)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading