sveća
Foto: EPA/EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL, ilustracija

Vladimir Putin, ruski predsednik, navodno je naredio ruskim naučnicima da stvore "čudotvorni lek" za produženje mladosti njemu i njegovom krugu starih prijatelja. Ova naredba je navodno došla od "najvećeg šefa" i dovela je do toga da su zvaničnici hitno pokušali da ispune zahteve 71-godišnjeg Putina. Putin je već dugo pokazivao interesovanje za anti-aging, ali sada je postao opsednut "aktivnom dugovečnošću". Pismo iz njegovog ministarstva zdravlja koje zahteva najnovije razvoje u borbi protiv biološkog starenja otkriveno je od strane nezavisnih medijskih agencija Meduza i Sistema.

Prema izvoru, "najveći šef je postavio zadatak, i zvaničnici su žurili da ga sprovedu na sve moguće načine. Traženo je da hitno pošaljemo sve naše razvoje, i pismo je stiglo danas, a sve je trebalo poslati juče." Lekar iz nacionalnog medicinskog istraživačkog centra dodao je: "Iskreno, ovo je prvi put u mom životu da sam se susreo sa takvom stvari - obično bilo koji nacionalni projekat ili FTP [Federalni ciljni program] prethodi serija sastanaka sa učešćem različitih stručnjaka, neka vrsta javne diskusije."

Putin je poznat po okruženju starih prijatelja, uključujući ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova (74), šefa FSB bezbednosne službe Aleksandra Bortnikova (72), višeg savetnika Nikolaja Patruševa (73), šefa špijunske agencije SVR Sergeja Nariskina (uskoro 70) i predsednicu ruskog senata Valentinu Matvijenko (75). Očigledno ogorčen izvor je rekao: "Dobili smo ovaj papir, i iskreno, bio sam šokiran. Sama poruka me zbunila. Pa naravno, sada nemamo koga da obnovimo osim ovih starih panjeva [starih ruskih političara]. To jest, trenutno [tokom rata] moramo sve da ostavimo po strani. Ovaj cinizam je čak zbunjujuć."

Izvor blizak Kremlju je rekao: "Sva moderna istraživanja koja se diskutuju u nacionalnom projektu su prilično skupa - zahteva mnogo novca i troškova. Razvoj novih lekova košta milijarde, ne može se nositi sa tim ni jedan nacionalni projekat, pogotovo sada."

Neki stručnjaci veruju da je bliski Putinov saveznik, Mihail Kovalčuk, 77-godišnji šef Instituta Kurchatov, vodećeg nuklearnog instituta Rusije, konačno iza inicijative. Viđen kao teoretičar zavere, on zagovara razvoj takozvanog "ruskog genoma" i govorio je o "oružju koje cilja određenu etničku grupu". Optužio je strane države da pokušavaju da stvore novu vrstu "službenog čoveka". Putinova kćerka Marija Voroncova, 39-godišnja endokrinolog, takođe se sumnjiči da je uključena u potragu za dužim životom.

Ranije ove godine, Putin je najavio da Rusiji treba novi nacionalni projekat, koji je usmeren na "očuvanje zdravlja" svojih građana. Jedan od programa je borba protiv starenja, sa ciljem da se do 2030. spasi 175.000 života. Istovremeno, veruje se da je Putinov rat protiv Ukrajine koštao stotine hiljada života. Putin je pretrpeo udarac ranije ove godine sa naglim smrću svog dugogodišnjeg guru-a za anti-aging, profesora Vladimira Havinsona, direktora Instituta za bioregulaciju i gerontologiju u Sankt Peterburgu. Havinson je čuveno tvrdio da razvija tajnu za ljude da žive do 110 ili 120 godina usporavajući proces starenja.

Havinson je poznat po tome što je pokušao da pomogne trojici prethodnih lidera Kremlja - Leonidu Brežnjevu, Juriju Andropovu i Borisu Jeljcinu - ali se žalio da je pozvan prekasno da značajno produži njihove živote. Putinova ljubavnica Alina Kabajeva, 41, kao i druge vrhunske ruske gimnastičarke, koristile su njegove "peptide Havinsona", anti-aging i kurativne koktele koje je on pionirao nakon godina tajnog istraživanja dok je radio za Sovjetsku Crvenu armiju. Komentarišući Putinovu sliku iz 2013. godine na kojoj je goli torzo dok jaše konja, divljajući profesor je rekao: "Divna fotografija - tako bi muškarac trebalo da izgleda. Zašto je on savršen? Ne puši, ne pije, bavi se sportom. Njegov primer bi trebalo slediti. Svi, mladi i stari, trebalo bi da urade isto." Havinson je predvideo da ruski vođa može trajati "najmanje 20 godina - njegov potencijal je veoma visok", ali nije priznao da li Putin uzima njegove peptide. Rekao je: "U to vreme sam bio vojni naučnik i cilj je bio stvaranje novih lekova koji stimulišu resurse organa za vojne ljude".

(Mirror)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
mikeli

03.09.2024 16:32

Nije neka novost,zapadnjaci rade na tom leku više od 200 godina i do sad nema tog leka.