Samit NATO-a u Vašingtonu
Foto: AP/Evan Vucci


Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana će naredne sedmice istupiti sa mesta generalnog sekretara Alijanse, kako bi se kandidovao za predsednika Rumunije, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

Džoana je 3. septembra obavestio generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da 10. septembra napušta funkciju u Alijansi.

Poziciju zamenika generalnog sekretara NATO-a preuzeće Nemac Boris Ruge, dosadašnji zamenik generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku Alijanse, koji vodi tim zadužen za politička pitanja u Međunarodnom generalštabu NATO-a.

Boris Ruge je trenutno zamenik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku.

Šezdesetšestogodišnji Džoana je bio zamenik generalnog sekretara NATO-a od oktobra 2019.

U Rumuniji je bio predsednik Socijaldemokratske partije (PSD) od 2005. do 2010. godine, a 2009. kandidat te stranke za mesto predsednika države. Tesno je izgubio trku od Trajana Baseskua, sa razlikom od 0,66 posto.

Između 2008. i 2011. je bio predsednik rumunskog Senata, kao i ministar spoljnih poslova Rumunije između 2000. i 2004. godine.

Pre političke karijere od 1996. do 2000. godine u diplomatskom dijelu karijere je bio ambasador Rumunije u Sjedinjenim Državama.

(Alo/RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading