pasoš cg
Foto: Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao portparol EK, navodeći da zemlje članice definišu pravila o državljanstvu vodeći računa o evropskom zakonodavstvu.

Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo koje mere koja bi mogla ugroziti strateški put zemlje u EU ili bezbednost EU, uključujući korišćenje prerogativa za dodelu državljanstva, kazao je na pitanje RSE da li će Brisel pratiti situaciju povodom zahteva za uvođenje dvojnog državljanstva.

A za potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i drugim zemljama i promenu Zakona o državljanstvu zalažu se partije koje dominiraju u crnogorskoj vlasti.

Inicijativu je podržao i premijer Milojko Spajić, kazavši da Crna Gora ne sme da se odriče “svoje dece”. Kako je rekao, ima oko 300.000 slučajeva koje bi ovaj zakon trebalo da “prepozna”.

Ovu izjavu kasnije je dopunio najavom da će Vlada na inicijativu Skupštine raditi na izradi zakonodavnog okvira koji bi uspostavio sistem dvojnog državljanstva, po ugledu na zemlje EU.

Crna Gora, sa 630.000 stanovnika, zabranjuje dvojno državljanstvo.

Više manjih evropskih zemalja, kao što su Austrija, Holandija, Litvanija i Estonija, ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo.

Ukidanje zabrane dvojnog državljanstva omogućilo bi državama koje imaju velike resurse i geostrateški su zainteresovane za Crnu Goru da utiču na njene izborne rezultate, ocenio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

“U konkretnom slučaju, to je srpski predsednik, jer oni imaju dovoljno resursa i političku agendu da to rade. Kao što pokušavaju da utiču na izbore u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, tako žele i u Crnoj Gori gde računaju da bi mogli da dovode i preko 150.000 birača na izbore”, kazao je on.

Da u Srbiji živi “oko milion ljudi” koji bi mogli da dobiju crnogorsko državljanstvo, procena je jednog od lidera koalicije, Za budućnost Crne Gore, Milana Kneževića.

Prema njegovom mišljenju, dvojno državljanstvo Crne Gore sa Srbijom treba da bude “jedan od ključnih prioriteta ove vlade”.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić je tokom zvanične posete Turskoj, decembra 2023. kazao da su crnogorski iseljenici u Turskoj zainteresovani da dobiju pasoš Crne Gore.

Vujović smatra da priča o turskim državljanima crnogorskog porekla predstavlja samo “dimnu zavesu, da bi se sakrila osnovna namera”.

Bonus video:

 

@alo_portal Vesić: Ministarka Vukićević naša heroina, hvala za glas protiv Kosova u Savetu Evrope #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryoupage #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading