evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Globalna potražnja za tečnim prirodnim gasom (LNG) će porasti sa sadašnjih nešto više od 400 miliona tona na 580 do 600 miliona tona do 2030. godine, izjavio je prvi zamenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Prema njegovim rečima, svetska potražnja za LNG će u roku od narednih 20 godina dostići 700 miliona tona, prenosi TASS.

Istočni ekonomski forum se ove godine održava od 3. do 6. septembra, a ovog puta je glavna tema susreta "Daleki istok 2030. Kombinovanje snaga za stvaranje novog potencijala".

Forum je podeljen u sedam tematskih blokova pod nazivom "Nove konture međunarodne saradnje", "Tehnologije za obezbeđivanje nezavisnosti", "Sistem finansijskih vrednosti",  "Ruski daleki istok", "Ljudi, obrazovanje i patriotizam", "Transport i logistika: nove rute" i  "Master planovi: od arhitekture do privrede", prenosi Tanjug.

Podsetimo, Evropska unija nije uvela sankcije na ruski LNG, a brojne zemlje evropskog bloka kupile su rekordne količine ovog gasa od Rusije u 2023. godini. EU je postigla dogovor 8. decembra kojim se dozvoljava pojedinim zemljama članicama da zabrane isporuke LNG.

Međutim, sudeći prema gorenavedenim prognozama ideja da se odustane od ruskog gasa deluje sve teža. Kako izgleda, sa jedne strane manje će takav potez naneti štete Rusima, a sa druge potrebe za LNG-om će se povećati.

Rusija je prošle godine isporučila blizu 16 miliona tona prirodnog tečnog gasa Evropi, preneo je ranje Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading