mitropolit joanikije
Foto: Printscreen/YouTube/ ИВАНГРАД студио

Tekst prenosimo u celosti.

Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija svečano je u drevni svešteni tron crnogorsko-primorskih mitropolita uveo Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije.

Mitropolit Joanikije je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, koja je ustanovljena prije 800 godina, kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji je ustoličen u Cetinjskom manastiru.

U pristupnoj besedi Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je kazao da će svoju mitropolitsku službu početi sa blagom jevanđelskom rečju, objedinjavajući povereni mu narod oko prestola Božjeg da bi ga nahranio nebeskim hlebom učeći sve kako se treba vladati u Domu Božijem koji je Crkva Božija, stub i tvrđava istine.

“Jevanđelje Hristovo će biti temelj svega što ću raditi i graditi znajući da sam došao da gradim ne običnu građevinu nego živu Crkvu Božju kojoj je Hristos krajeugaoni kamen. Vršeći svoju svetu službu Arhijerej stoji vidljivo ispred svog naroda pred licem Božjim prinoseći od svih i za sve, kroz Hrista, darove Bogu živome. Arhijereju je od Boga dato da vrši službu pomirenja da se izmirimo sa svojom savešću i jedni sa drugima da bismo se i sa Bogom mogli izmiriti, da se sjedinimo sa Bogom i svojim bližnjima. U tom svetom jedinstvu je naša snaga, spasenje i obesmrćenje…

Kao arhipastir služiću bratskom pomirenju u Crnoj Gori lečeći stare i nove rane na biću poverenog mi naroda. Tražiću dobro Božje u dušama vernih kojega, uveren sam, ima u izobilju da bi ono zasijalo na slavu Crkve Božje. Kao i do sada deliću i zlo i dobro sa svojim narodom, radost i žalost. Pomagati siromašne, tešiti žalosne, hrabriti uplašene, tražiti izgubljene i zaboravljene, noseći krst svoga naroda da bi me Gospod svojim Živonosnim Krstom snažio i krepio u ovoj uzvišenoj službi.

Kao najvećoj i najprijatnijoj dužnosti posvetiću se verskom obrazovanju i vaspitanju dece i omladine od kojih se očekuje da donesu sreću i radost svojim roditeljima i celom društvu. Mladići i devojke naučeni hrišćanskim vrlinama, radu i odgovornosti, osposobljeni za život i stvaranje na vreme će zasnovati porodice, biće dobri supružnici i roditelji, zasnovaće porodične zajednice ljubavi utemeljene na Božjem blagoslovu. LJudi slobodni od greha i sebičnosti spremni na žrtvu i ljubav prema bližnjem mogu izgrađivati porodicu, Crkvu i državu…“

Obraćajući se Mitropolitu Joanikiju, Patrijarh je tada kazao da je služba mitropolita crnogorsko-primorskog uzvišena i da je velika čast i odgovornost doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas, a posle velikog oca blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

“Vaša će misija biti, to od Vas sabor naše Crkve očekuje, a i čitava Pravoslavna crkva, da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da, služeći Liturgiju, svedočite mir i svakog čoveka pričešćujete, pitajući ga samo za njegovo ime kojim je kršten u ime Oca, i Sina i Svetoga Duha i po kojem ga sam živi Gospod poznaje. Jer u Crkvi, Vi to dobro znate, ne postoje granice. Ne postoje neprijateljstva, ne postoje podele, jer Crkva je po svome značenju ekklisia – sabor! Ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira. To je vaš zadatak, ali ja znam da ćete biti raspeti. I zato uvek slušajte reč Hristovu, koja kaže: Kad vas psuju, blagosiljajte. Kad vas gone, trpite, kada hule na vas, molite se. I kada budu govorili protiv vas, kada vas budu gonili i kada budu hulili na vas, uvek ćete blagosiljati, trpeti i moliti se za sve. To ste činili do sada i to ćete nastaviti da činite, sigurno uz pomoć Svetog Petra Cetinjskog, uz pomoć Svetog Vasilija Ostroškog, uz pomoć svih svetitelja Božijih poniklih u Crnoj Gori, uz pomoć molitava Vašeg duhovnog oca, našeg zajedničkog učitelja, blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.”

Dolgodenstvuj, Visokopreovećeni Vladiko, na mnogaja ljeta!

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1746394/37042/

Alo/Mitropolija

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading