tajfun
Foto: Alo/Printscreen

Prema praćenjima, udari vetra dostizaće čak 240 km/h, a tajfun Jagi trenutno beleži kategoriju 4, što ga čini najjačim posle uragana Beril koji je imao kategoriju 5. Naučnici smatraju da se razlog sve jačih vremenskih nepogoda krije u klimatskim promenama i činjenici da je temperatura okeana uvećana.

Osetnu brzinu progresije beleži i ovaj tajfun koji je pre samo dva dana bio tropska oluja sa naletima vetra do 90 km/h, ali se zbog toplote vode pojačao.

Sumnja se da će se udar dogoditi danas u popodnevnim časovima po lokalnom vremenu i to na severnim delovima ostrva pre nego što pređe na južne delove Kine kojima će doneti poplave i masivne padavine.

Alarm je upaljen širom ostrva. Drumski i vazdušni saobraćaj je zaustavljen, škole, restorani, lokali su zatvoreni, a takve mere preduzimaju i mnogi južni delovi Kine kojima predstoji udar.

Tajfun se već vidi sa obale, pa mnogi stanovnici Hainana javljaju da "munje paraju nebo iznad mora".

Inače, to ostrvo je popularno među turistima i ispunjeno luksuznim letovalištima, pa ima i naziv "Kineski Havaji".

Više od decenije Hainan nije imao ovako jak tajfun. Kina je uputila uzbune za stanovništvo i pokrenute su masovne evakuacije.

Mre zaštite preduzete su od strane države, ali i lokalnog stanovništva koje čini sve da bi objekte dodatno zaštitilo prilikom udara.

Tajfun koji dolazi veruje se da će biti najjači koji je pogodio Hainan od tajfuna Ramasuna koji se dogodio 2014. godine i tom prilikom usmrtio najmanje 62 osobe i naneo oko 5.3 milijarde dolara gubitka zemlji.

CNN

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading