plenković
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/ bg

U Hrvatskoj će do kraja godine poskupeti električna energija i gas, najavio je premijer Andrej Plenković.

"Doći će do određenog povećanja cena, kroz 6 meseci ukupno 10%. Povećanje će ići u dve faze. Za novembar bi računi bili veći oko 6,5%, a ostatak bi bilo povećanje koje bi bilo početkom iduće godine", rekao je Plenković na sednici Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je predstavljen i novi paket mera pomoći u borbi protiv inflacije..

Govoreći o ceni gasa, rekao je da je vrednost mere 33,5 miliona evra, a povećanje će kroz šest meseci biti 10%, uz zadržane subvencije, navodi Jutarnji list.

Pokazao je primer na nivou grada Zagreba - godišnji trošak za gas u prosečnom domaćinstvu, s godišnjom potrošnjom od 12.000 kWh.

"Tržišna cena 680 evra, snižena cena, zahvaljujući merama Vlade, 85 eura. Vrednost mere je 35,3 miliona evra kada je reč o javnom, neprofitnom sektoru te malom poduzetništvu. Za toplotnu energiju - reč je o trošku koji se odnosi na nekoliko gradova koji imaju ovaj oblik toplotne energije, subvencija za prosečni stan od 60 metara kvadratnih - tržišna cena bez mera Vlade je 377, a sa merama Vlade 315 evra", rekao je Plenković.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading