Olaf Šolc
Foto: Shutterstock/Foto: Juergen Nowak / Shutterstock.com

U intervjuu za televiziju ZDF, odgovarajući na pitanje da li veruje ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom nakon izveštaja o umešanosti Kijeva u bombardovanje, Šolc je samo rekao: "Imam dobre odnose sa Vladimirom Zelenskim".

"Istovremeno, potpuno mi je jasno da se te stvari moraju istražiti i drago mi je da su naš generalni tužilac i agencije za provođenje zakona napredovali. Zalažemo se da ništa ne bude sakriveno. Sve ćemo uraditi da oni koji su to učinili budu kažnjeni", rekao je Šolc.

Bivši šef nemačke savezne obaveštajne službe, Avgust Haning (na toj funkciji je bio 1998-2005), sredinom avgusta je u komentaru za list "Velt", rekao da su se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i predsednik Poljske Andžej Duda verovatno saglasili da sabotiraju Severni tok, jer pošto je reč o terorističkom aktu, to ne može biti privatna inicijativa.

On je takođe pozvao nemačko rukovodstvo da od Kijeva i Varšave traži odštetu za dizanje gasovoda u vazduh ako se dokaže njihova umešanost.

F-16

Efrem Lukatsky (STF)

 

 

Ranije je list "Zidojče cajtung", pozivajući se na zajedničku istragu sa televizijskim kanalom ARD i listom "Cajt", izvestio da je nemačko tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja osumnjičenog za umešanost u eksploziju Severnog toka. Nemačko tužilaštvo, kako ističu, sumnjiči još dvojicu ukrajinskih instruktora ronjenja za umešanost u sabotažu. Osim toga, nemački mediji su optužili Poljsku za nedostatak saradnje u istrazi eksplozija na gasovodima. Prema nemačkim istražiteljima, poljske vlasti "nisu bile spremne da sarađuju od samog početka".

I "Volstrit džornal" je, pozivajući se na izvore, izvestio da je Zelenski odobrio plan dizanja gasovoda u vazduh, ali je pokušao da poništi svoju odluku nakon što je CIA saznala za to. 

Da zvanični Berlin pokušava da predstavi svetu da se situacija oko istrage sabotaže Severnog toka navodno razvija u pravom smeru – "tvrde da sve ide po planu", primetila je nedavno portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je istakla kako još nisu predstavljeni nikakvi konkretni rezultati.

Šolc: Vreme za mirovne pregovore

Šolc je inače naveo i da je kucnuo čas za diskusiju o tome kako da se ubrza okončanje konflikta u Ukrajini.

Kako je istakao, on i Zelenski bi želeli da Rusija učestvuje na narednoj konferenciji o Ukrajini.

"Mislim da je sada trenutak kada treba da vodimo razgovore o tome kako da što pre pređemo iz trenutne situacije rata u mir", rekao je Šolc.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma mogućnost pregovora sa Ukrajinom, rekao da je potrebno tražiti forme i garancije koje će na neki način da funkcionišu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading