kokiain u čamcu
Foto: Printscreen/CBP

Isti izvor rekao je da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) Sjedinjenih Američkih Država istražuju umešanost pripadnika balkanskog narko-kartela u taj nezakoniti posao.

“Prilikom nedavnih akcija u kojima je uhapšen značajan broj pripadnika Zalivskog klana potvrđeno nam je da su deo tog klana i više državljana bivše Jugoslavije, koji su i dalje na području Južne Amerike. Upravo oni su link sa pripadnicima Balkanskog narko-kartela i albanskom mafijom i važna karika u transportu kokaina ka Evropi. Operativno smo otkrili identitet većine njih, a trenutno se radi na njihovom lociranju i lišenju slobode”, kazao je taj sagovornik.

Kokain je oduzet kada su agenti Kancelarije za carinu i zaštitu granica (CBP), odnosno njihovog Odelenja za vazdušne i pomorske operacije (AMO) u blizini južne obale ostrva Vjekes, presreli plovilo napunjeno sumnjivim tovarom.

Iz CBP su kazali da su minule srede, u ranim jutarnjim satima, agenti AMO otkrili brod s ugašenim svetlima u blizini južne obale Vjeksa, nakon čega su aktivirali plava svetla i sirenu i krenuli u poteru.

Posada je pobegla na obalu, a marinci CBP uspeli su izvući brod iz plitkih voda i odvući ga u pomorsku jedinicu Fajardo.

Unutar broda pronađeno je 60 bala kokaina, upakovanih identično ranije presretnutim pošiljkama koje Zalivski klan šalje u Evropu.

Zaplenjeni kokain i plovilo preuzeli su agenti FBI.

“Kroz posvećenost i preciznost naših agenata CBP i Odelenja za vazdušne i pomorske operacije, presretnuto je preko 3.000 paundi kokaina”, kazao je Kristofer Hanter, direktor AMO na Karibima.

On je istakao da i ta operacija pokazuje njihovu nemilosrdnu posvećenost sigurnosti granica i zaštiti građana od opasnosti od narkotika.

U protekla dva meseca američke i evropske bezbednosne službe oduzele su više od 30 tona kokaina, od kog je najveći deo plovio ka Evropi ili pak bio spreman za transport na Stari kontinent.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1680875/27120/

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading