Sanija Ameti
Foto: Alo/Printscreen

Poreklo

Ne voli da priča o svom poreklu, smatrajući ih nebitnim za debatu. Ona takođe ne kaže da li je sa tzv. Kosova ili iz Bosne, već više voli da priča o zemlji koja se nekada zvala Jugoslavija. Otac joj bio profesor biologije i političar. 

U medijima i na društvenim mrežama navodi se da je Ameti poreklom iz Bosne i Hercegovine, dok drugi navode da je poreklom iz Albanije.

Kako saznajemo, ona je ipak poreklom sa tzv. Kosova.

Ona je inače za Srbe više puta iznela najgore uvrede, kao i to da priznaje lažnu državu Kosovo.

Kako je sama dala izjavu za albanske medije:" Progonili su ga (njenog oca) srpski agresori i morao je da beži. Tako da smo morali da počnemo ispočetka u Švajcarskoj kao izbeglice". 

Politička karijera 

Od 2019. godine je član Izvršnog odbora Mlade zelene liberalne partije Švajcarske (odeljenje za političku strategiju), a od 2020. član partijskog rukovodstva Zelene liberalne partije Kantona Cirih.

Svojim izborom u predsedništvo Operacije Libero, Ameti je stekao veće priznanje širom Švajcarske. 

Ametijeva politička karijera počela je vođenjem kontrakampanje na antiteroristički zakon 2021. godine, zakon koji, prema Ametiju, krši osnovna i ljudska prava.

Kroz ovaj politički angažman brzo je postala poznata. Početkom oktobra 2021, Ameti je preuzela kopredsedništvo političkog pokreta Operacija Libero od Laure Cimerman, koja je potom postala član odbora političke organizacije. Ona predvodi pokret zajedno sa Stefanom Manser-Eglijem.

Stavovi prema Rusiji, Putinu i Kini 

Ameti je tokom jedne konferencija prošle godine u novembru, bila obučena u maskirnu jaknu švajcarske vojske kao referencu na mesto održavanja, višenamensku salu kasarne u Bernu.

Odeća je pripadala mladiću po imenu Islamaj, čiji su roditelji izbegli u Švajcarsku sa tzv. Kosova.  Ameti se izjasnila protiv stajanja po strani na neutralan način, zalagala se za „svetski poredak“ i locirala zlo u Rusiji i Kini.

Učesnici panela Rodžer Kepel i Kristof Bloher nisu optimistično reagovali na ovo.

Ali, onda je Ameti rekla Kepelu: „Vi, gospodine Kepel ste Putinova peta kolona u Švajcarskoj. Vi ste unutrašnji neprijatelj, vi ste neprijatelj koji napada našu slobodu i prema vama će se postupati".

Skandal

 

Ona je, naime, objavila fotografiju na kojoj se vidi kako puca u sliku koja je, prema navodima lokalnih medija, reprodukcija srednjovekovnog italijanskog umetnika preuzeta iz ilustrovanog kataloga.

Posle te skandalozne objave Sanije Ahmeti, muslimanke i odbornika iz Ciriha, usledio je talas osuda.

Posle niza negativnih reakcija, Sanija Ahmeti je uklonila objavu i izvinila se.

Deo javnosti zatražio je njenu ostavku dok deo zahteva da joj se blokiraju mreže. Brojni su je optužili da podstiče mržnju prema hrišćanima.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Simadinac

09.09.2024 11:34

Daje ovako nesto bilo koji Hriscanin uradio prema Alahovoj ikoni bio bi odmah uhapsen i izazvali bi lanac nereda.