Vladmir Putin 11 septembar
Foto: Profimedia/Alo/Shuterstock/Profimedia

Zvanično, teroristička organizacija Al-Kaida smatrana je odgovornom za obaranje aviona na kule Bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, gde je poginulo skoro 3.000 ljudi, a ranjeno više od 6.000.

Međutim, oni koji veruju u ove teorije smatraju da je tadašnja administracija predsednika Džordža Buša stajala iza tog strašnog događaja, dok su teroristi Osame bin Ladena bili samo pijuni.

Iako postoje tvrdnje da su kule srušene „kontrolisanom eksplozijom“, ne postoje konkretni dokazi koji direktno ukazuju na umešanost američke vlade.

Ipak, ruski portal Pravda je preneo da je Vladimir Putin na pragu objavljivanja "autoritativnih dokaza" koji „van svake sumnje“ pokazuju umešanost Bele kuće u napade.

Članak, objavljen 7. februara 2015. godine, tvrdi da Rusija planira da objavi dokaze, uključujući satelitske snimke, koji bi mogli da potvrde ulogu američke vlade u napadima 11. septembra i njen uspeh u manipulisanju javnim mnjenjem.

U članku se dalje navodi da je napad isplanirala američka vlada, ali da je korišćenjem svojih poslušnika učinila da sve izgleda kao napad međunarodnih terorista na SAD i američki narod. Tvrdi se da Putinov motiv leži u želji da "razotkrije tajne terorističke politike američke vlade". Američki analitičari su za ruski portal izjavili da bi objavljivanje takvih dokaza izazvalo masovne proteste u SAD-u, što bi moglo dovesti do pobune.

Ipak, skeptici izražavaju sumnju u verodostojnost ovih tvrdnji, jer je portal Pravda povezan sa Komunističkom partijom Rusije. Neki veruju da su ove tvrdnje samo glasine, dok drugi misle da Rusija koristi te dokaze kao političko oružje.

Obelodanjivanje čvrstih dokaza o američkoj umešanosti u napad 11. septembra bila bi velika pobeda za Rusiju. Izveštaji očevidaca koji opisuju posledice napada 11. septembra podržavaju teoriju da je eksploziv bio podmetnut u kule.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading