Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

- Odgovarajući na jedno od pitanja, rekao je da nije obavestio ukrajinskog predsednika Zelenskog da će sutradan održati pregovore sa ruskim predsednikom Putinom i smatra da to ispravnim - navodi se u članku, pozivajući se na Orbanov zatvoreni govor u mađarskoj županiji Šomođ.

Podsetimo, Orban je sa delegacijom stigao u Moskvu 5. jula i održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je posetu Moskvi nazvao sledećom etapom „mirovne misije“, koja je počela putovanjem u Kijev 2. jula. Kasnije je posetio Peking, gde je izjavio da je Mađarska protiv konfrontacije sa Kinom i za saradnju EU i Kine.

Mađarski premijer je nakon Pekinga otišao u Vašington na samit NATO-a, na čijem se marginama sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Zatim je razgovarao sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom u njegovoj rezidenciji na Floridi.

Nakon posete Kini, Orban je rekao da krizu oko Ukrajine treba da rešavaju strane u sukobu, ali da SAD, Kina i EU odlučujuće utiču na njen završetak. Potom je mađarski premijer preneo svim liderima EU svoj plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading