TRAMP I KAMALA OČI U OČI U KRITIČNOM TRENUTKU Da li će ovo odlučiti izbore u SAD?
Foto: EPA/EPA-EFE/CJ GUNTHER

Potpredsednica SAD Kamala Haris i bivši predsednik Donald Tramp izjednačeni su u anketama, dan pred debatu dvoje predsedničkih kandidata koju mnogi željno iščekuju.

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da će ova debata pomoći da se situacija iskristališe.

Kamala će imati priliku da iznese više informacija o svom političkom planu dok se bude nadmetala sa Trampom u borbi koja će trajati 90 minuta.

Izbori se polako približavaju, tako da stručnjaci smatraju da bi čak i malo povećanje u korist nekog od kandidata moglo da bude veoma značajno.

"Kao što je potpredsednica Haris rekla još prvog dana, mi smo autsajderi u ovoj trci. Imamo još mnogo posla koji treba da se uradi kako bismo bili sigurni da ćemo da pobedimo u novembru. Jedna od primarnih stvari koju ćemo nastaviti da raduimo je prikupljanje novca za kampanju", rekla je Džen O'Mali Dilon, jedna od klučnih osoba za vođenje kampanje Kamaline kampanje.

Ona se takođe osvrnula na prošle izbore u kojima je kandidat bio Bajden.

"Čak i tada sve se svelo na 45.000 glasova. Ovog novembra očekujemo da će rezultat biti isto jako tesan. svaki glas je bitan", rekla je Dilon.

U anketi koju je sproveo CBS News, na pitanje "ko ima bolje kognitivno zdravlje kada je u pitanju obavljanje predsedničke funkcije", Kamala Haris je imala dvocifrenu prednost u odnosu na Trampa. Čak 71 odsto anketiranih reklo je da im se ne dopada način na koji je Tramp govorio o Harisovoj, smatrajući te komentare vrlo uvredljivim.

Međutim, pokazalo se da su ekonomija i inflacija glavni "tas na vagi" u nameri birača da podrže Trampa u odnosu na Harisovu.

Među belim biračima koji nisu obrazovani na fakultetima, Tramp je ubedljivi favorit.

Ključne brojke iz najnovije ankete NIT slične su poslednjem uporedivom istraživanju, objavljenom krajem jula, neposredno nakon što je aktuelni predsednik Džo Bajden odlučio da se povuče.

U toj anketi, Tramp je takođe bio u porastu za jedan procent, što je na nivou statističke greške.

Ankete u sedam swing država za koje sesmatra da će verovatno odrediti pobednika, ankete su takođe vrlo izjednačene. U poslednjoj anketi, Kamala za dlaku vodi u odnosu na Trampa u Viskonsinu (50%-47%), u Mičigenu (49%-47%) i Pensilvaniji (49%-48%).

Odvojena anketa koja se fokusirala samo na te ključne države prošlog meseca pokazala je da Haris vodi u odnosu na Trampa za četiri odsto- 50% prema 46%.

Otkako je Haris zamenila Bajdena na listi demokrata tokom leta, ona je započela vrlo agresivnu kampanju, ali je ograničila broj intervjua i generalno pojavljivanja u emisijama na minimum.

Kakvi će rezultati u anketama biti nakon sutrašnje debate, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading