zmija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„U ovo doba godine zmije se penju na drveće, u hlad, pa apelujem na ljude da budu oprezni i na kućnom pragu.

U Trebinju u Republici Srpkoj, posljednjih dana zabilježeno je više slučajeva napada zmija otrovnica - poskoka, koje spadaju među najopasnije evropske zmije.

Tako je ženu srednjih godina ujeo poskok kod vrata njene kuće u naselju Pridvorci kod Trebinja.

- Bio sam na poslu kada me žena pozvala i veoma uznemireno rekla da ju je zmija iz loze prislonjene na kuću ujela za prst. Jedva je zmiju otresla iz ruke, zgrabila ju je čvrsto zubima. U ovo doba godine zmije se penju na drveće, u hlad, pa apelujem na ljude da budu oprezni i na kućnom pragu - rekao je suprug žene koju je ujela zmija za medije.

– Supruga kaže da je samo ispružila ruku da ubere grozd, nije zmiju direktno uhvatila, već je ona bukvalno iskočila iz lišća, sa 20-ak centimetara, verovatno osećajući strah da bi mogla da bude ugrožena. Posle ujeda, trebalo joj je dosta vremena da otrese zmiju sa prsta i tek kada ju je udarila u zid cvetnjaka, zmija je olabavila ujed i pobegla u cveće – ispričao je on..

Odmah je, dodaje, seo u auto i odvezao suprugu u bolnicu, gde su joj dali serum, a posle dva dana pustili je na kućnu negu.

Ali pre toga u istom naselju, Pridvorci, kod korita Trebišnjice zmija je ujela i konja, a pretpostavlja se da je u pitanju bio poskok.

- Bila je to kobila iz stada takozvanih divljih konja, a kada sam stigao na lice mesta, pored nje je bilo ždrebe, koje je stajalo dok mu majka nije uginula, što je bio prilično tužan prizor - rekao je Mišo Pamučina iz trebinjske Javne ustanove "Ekologija i bezbednost".

Pored toga, meštani naselja Aleksina Međa su ga obavestili da poskok izlazi iz jednog od zidova i da nasrće na mačke i pse. S obzirom da nisu uspeli da uhvate zmiju, rupu u zidu iz koje se pojavila zatvorili su penom.

Pamučina su pre dva dana u panici pozvale dve Novosađanke, čiji je automobil bio parkiran u hladu drveća, pa im je zmija verovatno pala na krov, a primetile su je u vožnji – visila je kroz prozor, ali su devojke isprva mislile da je to grana, pišu mediji.

- Vozili su se sa otvorenim prozorima i tek kada je zmija kroz prozor ušla u automobil, uspaničile su se i pozvale pomoć. Srećom, nije ih ugrizla, već je ostala u autu, koji smo kasnije detaljno pretražili, palili karton da je oteramo dimom, ali je nismo našli... Ostaje nam samo da se nadamo da je zmija nekako izašla - rekao je Pamučina, prenosi hrvatski medij.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading