Nemačka policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Uz postojeće privremene unutrašnje granične kontrole na kopnenim granicama sa Austrijom, Švajcarskom, Češkom i Poljskom, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova je naložilo privremenu kontrolu unutrašnjih granica na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danska na period od šest meseci, o čemu je obaveštena Evropska komisija", navodi se u saopštenju.

Pored toga, postoji mogućnost odbijanja ljudi na svim nemačkim kopnenim granicama u skladu sa evropskim i nacionalnim pravom.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da Nemačka jača unutrašnju bezbednost konkretnim delovanjem i nastavlja težak kurs protiv iregularnih migracija.

"Nastavićemo da se držimo ove linije. Dok ne postignemo snažnu zaštitu spoljnih granica EU novim Zajedničkim evropskim sistemom azila i drugim merama, želimo da još pažljivije nadgledamo naše nacionalne granice", naglasila je nemačka ministarka.

Prema njenim rečima, takva mera će posebno ojačati zaštitu od pretnji kao što su islamistički teror i ozbiljan prekogranični kriminal. Takođe ima za cilj da spreči rute krijumčarenja ljudi.

"Činimo sve što možemo da zaštitimo ljude u našoj zemlji od ovoga, uključujući i dalekosežne mere koje sada preduzimamo", naglasila je Fezer.

Na ovaj način savezna policija može da rasporedi čitav niz stacionarnih i mobilnih ispostava granične policije na svim nemačkim kopnenim granicama.

Provere granične policije vrše se fleksibilno u zavisnosti od trenutne situacije i u saradnji sa kolegama u graničnim zemljama, navodi se u saopštenju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading