Nevreme u Grčkoj
Foto: Printscreen/Printscreen

Državni i generalni sekretarijat civilne zaštite Grčke u pripravnosti su zbog nevremena koje je već počelo da pogađa zemlju, a koje će, prema prognozama meteorologa, trajati do srede u večernjim satima. Naime, juče su zazvonile prve poruke poslate sa 112 na mobilne telefone građana Zapadne Grčke, Makedonije i Tesalije.

Istovremeno, hitno upozorenje o pogoršanju vremena, izdato u nedelju, pojačano je hitnim upozorenjem o opasnim vremenskim pojavama prema najnovijim podacima prognoze. Što se tiče Atike, prognozira se povećana oblačnost, pa će u utorak u popodnevnim i posle podnevnim satima biti kiše i moguće oluje.

Nevreme je prvo stiglo do područja zapadne Grčke, koje je donelo jaku kišu i vetar tokom noći.

Do 10olu0 mm kiše za 12 sati zabeleženo je u području Zakintosa, dok je od 50 do 70 mm kiše zabeleženo na Jonskim ostrvima, saopštili su meteorolozi.

Na Krfu je palo 140 mm kiše, pišu grčki mediji.

Nevreme u Grčkoj

Printscreen

 

 

Na Zakintosu se srušio deo zida, u metohiji Agios Dionisije u oblasti Kalitero, na provincijskom putu Zakintos-Kalamaki, usled čega je deo puta bio zatvoren.

 

 

Takođe su razmeštene najmanje četiri pumpe za vodu za ispumpavanje iz kuća i prodavnica, četiri osobe su oslobođene iz automobila u selu Mahairados, a reflektor se zapalio u školi u selu Litakija.

Predviđa se da će loše vreme koje je već zahvatilo Jonska ostrva, izazvati opasne vremenske pojave u Grčkoj do srede, 11. avgusta popodne sa jakim kišama i olujama, uglavnom na zapadnom, centralnom i severnom kopnu kao i na ostrvima severnog i istočnog Egeja.

Pojave će biti praćene velikom učestalošću grmljavina, gradom i jakim udarima vetra.

Područja u kojima se predviđaju jake kiše i nevreme:

1. Do utorka u podne na Jonskim ostrvima, Epiru, zapadnoj Sterei i zapadnom Peloponezu. Predviđaju se posebno intenzivne pojave tokom noći do utorka u jutarnjim časovima

2. Od ranih sati u utorak do kasnih popodnevnih sati u zapadnoj Makedoniji i Tesaliji

3. Od ranih sati u utorak do podneva u sredu u centralnoj i istočnoj Makedoniji i Sporadima

4. Od utorka uveče do popodnevnih sati u sredu u Trakiji i ostrvima severnog i istočnog Egeja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading